Volledig scherm
Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming stelt dat het stelsel voorwaardelijke invrijheidstelling al langer ‘een doorn in het oog is’ en hoopt dat de Tweede Kamer het nieuwe wetsvoorstel spoedig behandelt. © ANP

Minister Dekker reageert op ‘emigratie’ Volkert van der Graaf: regels moeten op de schop

Het is minister Sander Dekker een doorn in het oog dat veroordeelden zoals Volkert van der Graaf gemakkelijk onder voorwaarden vrij kunnen komen. Daarmee reageert hij op het nieuws dat Volkert niet is geëmigreerd en ook geen plannen lijkt te hebben.

In de aanloop naar publicaties over Van der Graaf in De Stentor weigerde de minister voor Rechtsbescherming te reageren op vragen over de moordenaar van Pim Fortuyn en verwees hij door naar het OM. Emigratie voerde Van der Graaf aan als argument om van zijn fysieke meldplicht af te komen. Nu hij kennis heeft genomen van de bevindingen dat Van der Graaf niet naar het buitenland is vertrokken laat hij aan de krant weten: ,,Tijdens voorwaardelijke invrijheidstelling moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, dat geldt ook voor Volkert van der G. De Reclassering en het OM zien daar op toe.”

Wetsvoorstel

Dekker was in oktober nog  tevreden met de deal die het OM en Van der Graaf sloten waarbij hij zich eens in de acht weken schriftelijk moet melden. Nu benadrukt de minister dat begin dit jaar een wetsvoorstel is ingediend om de voorwaardelijke invrijheidstelling - waar Volkert nog tot mei 2020 onder valt - in te perken.  

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen komen veroordeelden niet zonder meer vrij nadat twee derde van de straf erop zit. Dit kan straks alleen bij goed gedrag en nog maar maximaal twee jaar voordat een veroordeelde definitief vrij komt. Dekker: ,,Het stelsel van voorwaardelijke invrijheidstelling is al langer een doorn in het oog. Het is nu aan de Tweede Kamer om te bepalen wanneer het voorstel wordt behandeld. Ik hoop dat dit spoedig zal gebeuren.” 

Dagbesteding en relatie

Vorig jaar mei vocht Van der Graaf succesvol zijn zeswekelijkse meldplicht aan bij de rechter. In het hoger beroep maakten zijn advocaat en het Openbaar Ministerie in oktober een deal. Hij moet onder meer rapporteren hoe het met hem gaat, maar ook vertellen over zijn huisvesting, dagbesteding en relatie. 

  1. Eis: 2 jaar cel voor bejaarde Apeldoorner wegens misbruik kleinkind. ‘Ik verdien straf, huppekee’

    Eis: 2 jaar cel voor bejaarde Apeldoor­ner wegens misbruik kleinkind. ‘Ik verdien straf, huppekee’

    Een 83-jarige inwoner van Apeldoorn dreigt de gevangenis in te draaien, omdat hij een aantal jaar geleden zijn kleinzoon tijdens een logeerpartijtje heeft misbruikt. Het kind was toen een jaar of vijf, zes. De officier van justitie in Zutphen eist twee jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. ‘Dan ga ik verhuizen uit Apeldoorn’, reageerde opa B. van Z. in de rechtbank, ‘want ze zeggen wel eens Apeldoorn Babbeldoorn. Als ik zo’n tijd weg ben komt het uit in mijn omgeving’.