Volledig scherm
Minister Hugo de Jonge. © ANP

Minister over de paarse krokodil: schrijnend dat terminaal zieken niet thuis kunnen sterven

Schrijnend. Zo omschrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het feit dat sommige terminaal zieke mensen die thuis willen sterven dagenlang moeten wachten op toestemming van de verzekeraar. Een coöperatie uit Apeldoorn luidde hierover onlangs in deze krant de noodklok.

Palliaterm uit Apeldoorn helpt mensen die thuis willen overlijden. Maar door een regelwijziging per januari 2019, hebben sommige patiënten eerst een machtiging nodig voordat de coöperatie hulp kan bieden. Het gaat om patiënten die aangesloten zijn bij een verzekeraar die geen contract heeft afgesloten met Palliaterm. De machtiging kan dagen op zich laten wachten. ,,Terwijl deze mensen nog maar een paar dagen te leven hebben”, zei Dietske van Maanen van de organisatie eerder in deze krant.

Paarse krokodil

Van Maanen sprak over een paarse krokodil; de term voor bureaucratie en zinloze regels in de zorg. Naar aanleiding van het artikel, stelde Kamerlid John Kerstens van de PvdA Kamervragen. Minister De Jonge heeft die nu beantwoord. Hij noemt het schrijnend. ,,Want het moet mogelijk zijn om thuis te kunnen sterven met de zorg die daarvoor nodig is. Uitgangspunt is dat mensen kunnen sterven op de plek die ze willen.”

Contracten

Toch zegt de minister dat de machtigingen geen zinloze regels in de zorg zijn. Hij denkt juist dat de administratieve rompslomp door die machtigingen kleiner wordt. ,,De eis om vooraf toestemming te vragen draagt bij aan effectief zorggebruik. Uit onderzoek is gebleken dat niet-gecontracteerde zorgaanbieders onverklaard meer zorg inzetten dan gecontracteerde zorgaanbieders.” De Jonge stelt dat er voor gezorgd moet worden dat verzekeraars contracten aangaan, waardoor machtigingen niet nodig zijn.

Via Twitter reageert Kamerlid Kerstens daar weer op: ,,Schrijnend als mensen die thuis willen sterven de dupe worden van gedoe van de zorgverzekeraar, zegt minister De Jonge na Kamervragen die ik stelde. Maar ingrijpen? Nee, dat doet-ie níet. En ook dàt is schrijnend.”