Volledig scherm
PREMIUM
De vijf jonge ganzen op het fietspad bij de Schrijnwerkershorst. © Maarten Sprangh

Moeder gans is ‘eierschudders’ gemeente Apeldoorn te slim af

De gemeente Apeldoorn heeft de afgelopen weken tientallen klachten binnen gekregen over de toom ganzen die in en rond vijver bij de Schrijnwerkershorst en Houtsnijdershorst leeft. Een moeder gans was de gemeente te slim af, waardoor de groep nu uit meer dan dertig ganzen bestaat. De moeder gans wist een nest dusdanig te verstoppen dat ze vijf eieren uit kon broeden. Apeldoorn heeft het beleid de eieren te schudden, zodat er geen jonkies bijkomen.

De witte en bonte boerenganzen zitten in de vijver die parallel aan de spoorlijn tussen Apeldoorn en station De Maten loopt. Vorig jaar wist de gemeente bij tenminste 54 eieren te voorkomen dat deze uit konden komen. Medewerkers benaderen de nesten wanneer deze zijn verlaten om de eieren te schudden. Deze worden meteen daarna weer in het nest gelegd. 

  1. Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschijnen
    PREMIUM
    Vijf vragen

    Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschij­nen

    Reeën, herten, zwijnen; het aantal wildaanrijdingen loopt op. Vorig jaar telde Stichting Wildaanrijdingen Nederland, die de cijfers bijhoudt voor Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland, al méér dodelijke wildaanrijdingen dan in 2017. Dit jaar lijkt dat aantal weer hoger te worden van 400 naar 500 dode dieren per maand, alleen al in het geregistreerde gebied. Hoe komt dat? Vijf vragen over wilde dieren in het zicht van onze koplampen.