Volledig scherm
PREMIUM
De rechtbank in Zutphen. © Bertjan Kers/BD

Mogelijk jeugd-tbs voor man die zorgmedewerkers mishandelde: ‘Ik ben dan net de Hulk’

‘Wat moeten we met Ismaël K?’ was de grote vraag die de gemoederen in de rechtbank in Zutphen bezighield. In een jeugdinrichting in Beekbergen ging het eerder dit jaar een paar keer fout: hij raakte in gevecht met medewerkers die hem in bedwang probeerden te krijgen, heeft er een deur vernield en is betrapt met speed en amfetamine.

In Beekbergen moest hij op zeker moment naar zijn kamer, maar dat wilde hij niet. Er waren vijf tot zeven mensen nodig om de grote man in bedwang te krijgen. ‘Ik ben dan net de Hulk’, zegt hij er zelf over. Een van de personeelsleden kreeg een vuistslag in zijn gezicht, een andere een bijtwond in haar arm. Ook na overplaatsing naar een inrichting in Nijmegen ging het verkeerd: de man mishandelde er personeel en zwaaide met een plank waaruit spijkers staken.

  1. Mengeling van emoties rond herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch
    PREMIUM

    Mengeling van emoties rond herinne­rings­cen­trum Apeldoorn­sche Bosch

    In het huis waar Yvonne Elzas als kind logeerde, komt een permanent herinneringscentrum over het oorlogsdrama van het Apeldoornsche Bosch. Haar grootouders woonden hier omdat haar opa directeur was van internaat Paedagogium Achisomog. Goed dat het herinneringscentrum er komt, zegt Elzas, al vindt ze het zelf steeds moeilijker om oorlogsverhalen te horen. ,,Ik kan bijna geen documentaire zien, maar nog steeds voel ik me hier ontzettend thuis.’’