Ronnie Tober, die vroeger in een zijstraat van de Koninginnelaan woonde, treedt in 2009 op tijdens het Nazomerfeest. De kraampjes zoals links te zien zijn, gaan in de ban.
Volledig scherm
Ronnie Tober, die vroeger in een zijstraat van de Koninginnelaan woonde, treedt in 2009 op tijdens het Nazomerfeest. De kraampjes zoals links te zien zijn, gaan in de ban.

Nazomerfeest in Apeldoorn gooit het over een andere boeg

Het 28ste Nazomerfeest aan de Koninginnelaan is op 28 september niet meer te vergelijken met de voorgaande edities. Het evenement krijgt een andere opzet. We vragen mede-organisator Coen Harleman om opheldering.

Waarom iets veranderen wat al jaren succesvol is?

,,Tijdens een reguliere vergadering met de winkeliers kwam het toevallig ter sprake. Hoewel het feest ook als succesvol ervaren wordt, gingen daarbij stemmen op om zonder de vele kraampjes verder te gaan.”

Want ze vinden een authentieke braderie niet meer van deze tijd?

,,Inderdaad. Maar ook omdat de kraampjes weinig tot niets met de winkels zelf te maken hadden. De wens juist is om het eigen karakter van de Koninginnelaan te benadrukken. Omdat er veel animo bestond om het in een nieuw jasje te steken, hebben we met een aantal winkeliers een taskforce geformeerd. De plannen die we vervolgens hebben gepresenteerd, werden met veel enthousiasme ontvangen.”

Hoe zien ze er precies uit?

,,Er zijn winkeliers die zelf een zanger of een dj hebben. Er treedt een soulband op en er zijn twee podia. Daarop kunnen de fashionwinkels modeshows en presentaties houden. Diverse winkels hebben een terrasje en er komen foodtrucks. Als aanvulling op de voedingswinkels die wel al hebben. Het wordt echt een festival.”

Wat ook opvalt, is dat het nu van 14.00 tot 20.00 uur duurt. Het begint én het eindigt dus eerder.

,,Dat we later begonnen, kwam met name door de opbouw van de kraampjes. Daarvoor moest de weg worden afgesloten en dat willen ondernemers natuurlijk liefst zo kort mogelijk. Nu we geen kraampjes meer hebben, is het meer aan de winkeliers zelf. Dat we iets eerder stoppen, komt doordat we niet langer één podium hebben. Daar was het tegen het einde altijd feest met een wat jonger publiek. Het is nu vanaf begin tot het eind feest.”