Volledig scherm

Nieuw hondenlosloopgebied op de Veluwe, later ook spartelvijver

Nabij Harskamp komt een nieuw hondenlosloopgebied in de Veluwse natuur. Dat moet de druk op onder meer het Kootwijkerzand verlichten.

De viervoeters kunnen zich uitleven in een gebied van 36 hectare. Staatsbosbeheer stelt dat stuk nog voor het eind van het jaar open.
De terreinbeheerder hanteert op zijn grondgebied normaal gesproken de regel dat honden aangelijnd moeten zijn. Staatsbosbeheer merkt echter dat er behoefte is aan stukken waar honden wat vrijer kunnen zijn. Zo gaan er nu veel hondenbaasjes naar het Kootwijkerzand en Loofles. Veel mensen laten daar hun hond vrij omdat ze denken dat het er gedoogd wordt. Maar loslopen is daar echt niet toegestaan, zegt boswachter Laurens Jansen.

Mooi

Tegelijk begrijpt Jansen de behoefte van veel honden en hun baasjes. Om daaraan tegemoet te komen is hij al een tijdje bezig de voorzieningen op dit gebied te verbeteren. Zo is onlangs op Het Leesten bij Ugchelen een extra pad aangelegd, speciaal voor deze doelgroep. ,,Het is mooi om met elkaar op meer plekken te bekijken hoe we de situatie kunnen verbeteren. Ik wil daar zoveel mogelijk de gebruikers bij betrekken.'' 

Duik

Het nieuwe losloopgebied is te bereiken vanaf de P-Veluwe parkeerplaats op de hoek van de Hoog Buurloseweg en de Harskamperweg. Bij de toegang komt een laag raster dat wilde zwijnen tegenhoudt. Bezoekers kunnen dat raster via klaphekjes overslaan. 
Volgend jaar gaat Staatsbosbeheer in hetzelfde gebied bezig met de aanleg van een ‘spartelvijver’ waarin honden een duik kunnen nemen. De organisatie kondigt aan dan ook met een uitgebreide campagne te komen waarin wordt uitgelegd wat wel en niet mag bij het uitlaten van honden in de natuur.

Er zijn nu vier gebieden van Staatsbosbeheer op de Veluwe waarin op sommige stukken honden los mogen lopen: het Caitwickerzand (vlakbij afslag 18 van de A1), Het Leesten bij Ugchelen, het Speulderbos- en Sprielderbos bij Putten en het Zwolse bos tussen Heerde en Wapenveld.