Volledig scherm
© ANP

Nieuwe acties boeren krijgen veel steun in Stentor-poll

uitslagBoeren die volgende week woensdag het Binnenhof willen bezetten, kunnen volgens een poll onder onze lezers op veel steun rekenen. Een ruime meerderheid van de stemmers staat vierkant achter de geplande actie van agrariërs.

Slechts één week hadden de boeren nodig voor nieuwe plannen na hun megaprotest op het Malieveld. Hoewel in eerste instantie nog geheimzinnig werd gedaan over de precieze uitvoering daarvan, kwam gisteren het plan toch naar buiten: met trekkers naar het RIVM in Utrecht en vervolgens in Den Haag het Binnenhof bezetten. Net zo lang tot de eisen zijn ingewilligd in het hart van de Nederlandse politiek.

De nieuwe actie mag gerust een opvallende move genoemd worden. Op het Malieveld werd immers door de boeren nog de termijn van vier weken uitgesproken. Als binnen die tijd geen maatregelen waren genomen door ‘Den Haag’, zouden nieuwe acties volgen. Dat ultimatum blijkt nu dus gehalveerd.

Tweespalt?

Het aankondigen van nieuwe, maar ook hardere protesten leidde vlak na het protest in de Hofstad al tot verdeling onder de boeren. Zo stapte Arjen Schuling op als bestuurslid van Farmers Defence Force uit onvrede over de ingezette koers. 

Van een dergelijke tweespalt is onder de ruim 20.000 stemmers op onze poll echter geen sprake. Bij het nieuwsbericht over de aangekondigde acties op het Binnenhof en bij het RIVM vroegen we lezers of zij de boeren hierin steunden. Een grote meerderheid (72%) van de stemmers vond dat de boeren volledig in hun recht staan en alle middelen moeten aangrijpen. 11% gaf aan nieuwe acties te steunen, maar dan wel op een kleinere, publieksvriendelijke manier.

In totaal 17% van de stemmers stelt de nieuwe boerenacties niet te steunen. Het grootste deel daarvan vreest dat straks elke groepering in Nederland op deze manier zijn recht wil gaan halen.

Poll

Steun je nieuwe acties van de boeren?

  • Jazeker. Ze staan volledig in hun recht en moeten alle middelen aangrijpen. (72%)
  • Ja, maar dan wel op een kleinere, publieksvriendelijke manier. (11%)
  • Nee. We kennen hun standpunt nu wel. (7%)
  • Absoluut niet, stel je voor dat elke groepering in Nederland zo zijn recht gaat halen. (10%)
20504 stemmen