Volledig scherm
© ANP

Oh ja, het is winter: woensdagochtend vroeg kan er zomaar een laagje sneeuw liggen

De winter mag tot nu toe weinig met winter te maken hebben, dat kan woensdag op onder meer de Veluwe zomaar veranderen. Voor even tenminste: er is kans op een (dun) sneeuwdek.

Dat meldt Weerplaza Weer. Meteoroloog Wilfred Janssen ziet dat er in de nacht van dinsdag op woensdag winterse neerslag kan vallen. ‘Wie woensdagochtend de gordijnen opent, kan zomaar een witte wereld aantreffen.’ Dat geldt met name voor de hoger gelegen gebieden in Nederland, zoals de Veluwe, het Rijk van Nijmegen en Zuid-Limburg.

Dinsdag gaat droog van start met ruimte voor de zon, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe en daarmee de kans op buien. ‘Tegelijkertijd wordt de lucht waarin de buien zich bevinden een stuk kouder. Vooral in de avond en nacht, wanneer buien vaker samensmelten in grotere gebieden met buiige neerslag, neemt de kans op winterse neerslag toe', beschrijft Janssen. ‘Zeker tijdens intensieve neerslag daalt het kwik tot dicht bij nul, wat betekent dat er (natte) sneeuw kan vallen.’ 

Teleurstelling

Als dat maar lang genoeg aanhoudt, kan er daadwerkelijk een wit laagje ontstaan. Wie al droomt van een winters tafereel zal echter teleurgesteld worden. Doordat de grond relatief warm is, en doordat ook de temperatuur in de lucht al snel weer oploopt, zal de sneeuw snel smelten.

 1. Nog niet opgemaakt door de supermarkt tijdens seniorenuurtje in Apeldoorn
  PREMIUM

  Nog niet opgemaakt door de supermarkt tijdens senioren­uur­tje in Apeldoorn

  De zon is nog niet boven de horizon wanneer de eerste klanten met een winkelwagentje het AH-filiaal op winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn binnengaan. Het is maandagochtend en het van 07.00 tot 08.00 uur speciaal voor ouderen ingestelde boodschappenuurtje is net begonnen. Albert Heijn is ene van de supermarkten die helpt zo de ‘kwetsbare groep te beschermen in verband met het coronavirus’. En dat wordt gewaardeerd.
 1. Apeldoornse organisatie zorgt - in beschermende kleding - dat coronapatiënten niet in eenzaamheid hoeven te sterven

  Apeldoorn­se organisa­tie zorgt - in beschermen­de kleding - dat coronapa­tiën­ten niet in eenzaam­heid hoeven te sterven

  Palliaterm in Apeldoorn, een netwerkorganisatie van zelfstandige zorgverleners die patiënten in de laatste fase van hun leven zorg aan huis verlenen, staat klaar om patiënten die aan corona lijden en stervende zijn in hun eigen woning te verzorgen. ,,Voor ons is dit ook een beetje pionieren, maar het is belangrijk dat mensen weten dat wij de mogelijkheid gaan bieden. Mensen hoeven zo niet in alle eenzaamheid in een ziekenhuis te sterven”, zegt bestuurder Dietske van Maanen. Inmiddels is zondag de eerste coronaptiënt bij Palliaterm aangemeld.