Volledig scherm
Marina, Louise, Sophia, Miranda, Minoeska en Colita voerden eind vorig jaar actie voor meer standplaatsen op De Haere. © Maarten Sprangh

Onderzoek naar behoefte aan plekken voor woonwagens in Apeldoorn

Zijn er genoeg standplaatsen voor woonwagenbewoners en kermisexploitanten in de gemeente Apeldoorn? Op die, en andere vragen over de behoefte van woonwagenbewoners en kermisexploitanten, hoopt de gemeente binnen drie maanden een antwoord te krijgen. Een plan van aanpak voor een onderzoek naar de behoeften is in de maak. De gemeente werkt hierin samen met Woonwagenbelangen Apeldoorn, de BOVAK (Bond van kermisondernemers) en de landelijke Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN).

Woonwagenbewoners en kermisexploitanten trokken de afgelopen tijd meerdere keren aan de bel bij de gemeente Apeldoorn over het tekort aan standplaatsen voor woonwagens en caravans. Met een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens, en nieuwe landelijke richtlijnen voelt de gemeente de noodzaak om een goed beeld te krijgen van de wensen en behoeften die er binnen de gemeentegrenzen zijn. De uitkomsten van het onderzoek vormen de basis voor nieuwe regels op het gebied van wonen.

Drie maanden

Sabina Achterbergh van de VSRWN deed eerder vergelijkbaar onderzoek in de gemeente Haarlemmermeer, en vormt nu een belangrijke schakel in het overleg tussen de gemeente, de BOVAK en de belangenbehartigers van de Apeldoornse woonwagenbewoners. ,,Deze week hebben we een positief gesprek gehad met de drie partijen, waarin stappen zijn gemaakt over hoe het onderzoek wordt aangepakt en welke vragen moeten worden gesteld. De verwachting is dat we dat onderzoek in ongeveer drie maanden kunnen uitvoeren’’, vertelt Achterbergh. 

Handhaving

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een onderzoeksbureau. Achterbergh:  ,,Apeldoorn heeft ruim driehonderd standplaatsen. We gaan met iedereen in gesprek, om in beeld te krijgen waar behoefte aan is. Een belangrijk onderdeel daarin is de vertrouwelijkheid, zodat mensen open kunnen vertellen. Het kan voorkomen dat mensen ergens wonen waar dat niet mag. We willen van de gemeente zwart op wit hebben dat daar niet direct op gehandhaafd wordt, anders komt de echte behoefte nooit boven.’’

Spijt

Een belangrijk onderdeel uit het onderzoek wordt ook de zoektocht naar ‘spijtoptanten'. Mensen die, vanwege het tekort aan standplaatsen, in een huis zijn gaan wonen, maar die het liefst terug gaan naar een woonwagenkamp. Een voorzichtige schatting over het tekort aan standplaatsen van Achterbergh komt uit op ongeveer honderd plaatsen.

Wethouder Nathan Stukker, die het thema wonen in zijn portefeuille heeft, liet tijdens een politieke bespreking over het onderwerp weten blij te zijn met de belangengroep als gesprekspartner. Hij benadrukt dat de betrouwbaarheid van het onderzoek voorop staat, en sluit het vertrouwelijk maken van de uitkomsten dan ook niet uit. 

  1. Eigenaar Marokkaanse woonwinkel heeft het helemaal gehad met Apeldoorn: ‘Met een knoop in de maag naar mijn eigen zaak’
    PREMIUM

    Eigenaar Marokkaan­se woonwinkel heeft het helemaal gehad met Apeldoorn: ‘Met een knoop in de maag naar mijn eigen zaak’

    Aan het ‘verstandshuwelijk’ tussen de Marokkaanse Woonwinkel Artizana en Apeldoorn komt wellicht spoedig een einde. Eigenaar Marco Jutte heeft helemaal gehad met het ondernemen aan de Hoofdstraat en overweegt sterk zijn woonwinkel annex horecazaak te sluiten. Twee toezichthouders die hem afgelopen week sommeerden zijn koopwaar binnen te zetten, lijken de druppel. ,,Mij wordt constant het vel over de oren gehaald”.