Volledig scherm
© Maarten Sprangh

Onderzoekers: zorgorganisatie Pluryn mag onterecht miljoenen aan subsidie houden

UPDATEDe zorgorganisatie Pluryn in Nijmegen mag miljoenen euro’s aan ten onrechte ontvangen overheidssubsidies houden, zegt de website Follow The Money (FTM) op grond van eigen onderzoek.

Zorggroep Pluryn maakte vorig jaar grote verliezen bekend over het boekjaar 2018. Daarom werd besloten de noodlijdende jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep te sluiten, waar kinderen met zeer complexe psychiatrische problemen worden behandeld. Dat heeft geleid tot verontwaardiging onder ouders en medewerkers.

Het terrein en de gebouwen van de Hoenderloo Groep op de Veluwe, waarvan een deel al sinds de negentiende eeuw voor de opvang van jongeren met problemen wordt gebruikt, zijn veel geld waard. Sommige partijen in de Kamer vragen zich af of Pluryn zich daardoor niet heeft laten leiden en vakbond FNV trekt die conclusie zelfs al. Kwetsbare kinderen met complexe problematiek en medewerkers zijn geslachtofferd voor vastgoed, aldus de FNV.

Terugvorderen

Volgens FTM heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bevestigd dat een deel van de 20 miljoen euro subsidie had kunnen worden teruggevorderd, maar heeft minister Hugo de Jonge in november besloten dat niet te doen. Het gaat om subsidies die ten doel hadden jeugdzorgorganisaties schadeloos te stellen voor kosten die zij moesten maken bij de overgang van de jeugdzorg van het Rijk naar de gemeenten.

Verantwoording

Het onderzoekscollectief stelt dat de Jeugdautoriteit in 2018 constateerde dat over ruim 20 miljoen euro ontvangen subsidie geen verantwoording kon worden afgelegd. Dezelfde instantie oordeelde volgens FTM ‘dat zeker 3,9 miljoen euro daarvan onrechtmatig is gebruikt’.

Volgens Pluryn is dat niet juist. Een woordvoerder van de organisatie laat weten  dat ‘Pluryn en De Hoenderloo Groep geen TAJ-subsidie ontvangen’, verwijzend naar de Transitie Autoriteit Jeugd. 

De woordvoerder schrijft dat jeugdorganisaties onder meer wel compensatie kregen voor de hele operatie die op gang kwam toen niet het Rijk, maar gemeentes verantwoordelijk werden voor de jeugdzorg. 

,,Daarnaast was er liquiditeitssteun beschikbaar, voor instellingen die tijdelijk problemen kregen met hun cash flow’’, laat Pluryn weten. 

Het ministerie had volgens de zorgorganisatie een deel van de genoemde 20 miljoen terug kunnen vorderen, maar dat ‘heeft van zijn bevoegdheid gebruik gemaakt om dit niet te doen’. 

 1. Zoontje (7) worstelt met coronavirus, dus komt kinderboekenschrijver uit Apeldoorn met een verhelderend boekje
  PREMIUM

  Zoontje (7) worstelt met coronavi­rus, dus komt kinderboe­ken­schrij­ver uit Apeldoorn met een verhelde­rend boekje

  Hij heeft zelf een zoontje van zeven jaar. Kinderboekenschrijver Steve L’Homme uit Apeldoorn ziet met eigen ogen hoe zijn kind worstelt met het feit dat hij niet naar school kan. ,,Hij kan het maar moeilijk begrijpen.” Dus, dacht Steve, dan schrijf ik er een boekje over. ,,Als handvat voor ouders en hun kinderen om het gesprek aan te gaan over het coronavirus.”
 2. Voorganger Baptistengemeente Apeldoorn en Emmeloord genezen van corona: ‘Ik hield me voor dat ik niet bang was’
  PREMIUM

  Voorganger Baptisten­ge­meen­te Apeldoorn en Emmeloord genezen van corona: ‘Ik hield me voor dat ik niet bang was’

  Hij voelde een enorme opluchting, die ochtend - vorige week - toen de thermometer voor het eerst in vijftien dagen geen verhoging meer aangaf. ,,Ik ben erdoor”, dacht voorganger Erik van Duyl (53) van de Baptistengemeente Apeldoorn en Emmeloord. ,,Ik hield me in die weken voor dat ik niet bang was. Maar toen ik zag dat de koorts weg was, besefte ik pas dat ik onder spanning heb geleefd.”