Willy's Café in Apeldoorn
Volledig scherm
Willy's Café in Apeldoorn © Google Streetview

Ook een werknemer mag in Apeldoorn ’s nachts de kroeg niet meer in

Het kost hem vier weken lang een groot deel van zijn omzet. Wilmar van Riggelen, eigenaar van Café Willy's, had 's nachts na drie uur nog iemand via de achterdeur binnen gelaten. Personeel, volgens Van Riggelen. Een gast, oordeelt de rechter. Hij moet bijna een maand lang vroeger dicht.

Cafés hebben in Apeldoorn een ontheffing nodig om tot vier uur 's nachts open te mogen. Anders moeten de gasten uiterlijk om één uur (doordeweeks) of twee uur (weekeinden) naar huis. Voor wie zo’n ‘nachtvergunning’ wil, is één regel heilig: na drie uur mag nog wel worden getapt, maar mogen geen nieuwe klanten binnen worden gelaten.

Pijn in de portemonnee

Café Willy's raakte die ontheffing al eens voor een week kwijt. Nadat hij volgens de gemeente in februari opnieuw in de fout ging trok de burgemeester de ontheffing opnieuw in, deze keer zelfs voor vier weken. Dat doet de kroegbaas veel pijn in de portemonnee, omdat hij na middernacht het meest verdient. Van Riggelen vocht de uitspraak dan ook aan. Tevergeefs, zo blijkt nu. De rechter vindt dat de gemeente correct heeft gehandeld.

Gewone bezoeker

Volgens Van Riggelen was de 'gast’ die hij na het gewraakte tijdstip via de achterdeur  nog naar binnen liet gaan een personeelslid en was hij daarom niet in overtreding. Hij zou een deel van de dienst van een collega overnemen, betoogde de kroegbaas. Uit het politierapport blijkt echter dat de man niet aan het werk was, constateert de rechter, en daarmee geldt hij als een gewone bezoeker.

De zaak van Café Willy's staat niet op zich. Dit jaar nam de gemeente ook tegen Café Confetti en De Flierefluiter maatregelen. Vorig jaar kregen 39 horeca-eigenaren te horen dat ze in overtreding waren.