Özen (32) leerde van chef-kok Ron Blaauw en zet nu Turkse smaken op tafel
indebuurt.nl“Mensen missen de smaken van thuis”, weet Özen Brummel (32). “Want zoals je moeder het maakte is toch het lekkerst.” Om die reden begon Özen thuis met het bereiden van traditionele Turkse pasta’s en soep. De recepten kwamen van haar moeder. Maar echt koken leerde ze in de keuken van sterrenchef Ron Blaauw.
Disclaimer: dit interview is afgenomen en uitgewerkt vóór de zware aardbeving in Turkije en Syrië van 6 februari. Özen heeft familie in Turkije, maar die is ongedeerd. Wel leeft ze intens mee met alle slachtoffers en nabestaanden.
Hoe komt een vrouw uit het Turkse Kusadasi nou weer terecht in de keuken van Nederlands topchef Ron Blaauw? “Ik had dit ook allemaal niet van tevoren zo bedacht”, lacht Özen. “Als klein meisje kookte ik wel maar ik wilde ook graag naar de theaterschool.” Haar moeder zag liever dat ze op een kantoor ging werken. Maar Özen zag dat niet zitten: “Ik wilde zien, voelen en doen. Dat is lastig op kantoor.”
Militaire precisie
Op haar negentiende vertrok Özen naar Istanbul om daar aan de Culinary Arts Academy (MSA) te gaan studeren. “Les krijgen en koken ging daar echt volgens militaire precisie”, vertelt Özen. “Elke morgen stond iedereen in het gareel en inspecteerde de chefs of we er netjes uitzagen en of onze nagels kort en schoon waren.”
Lees verder onder de foto>
Ene zinnetje Nederlands
De Turkse kookacademie staat hoog aangeschreven en ontving ook sterrenchefs van over de hele wereld voor het geven van workshops. Zo kwam het dat Özen op een dag les kreeg van de Nederlandse chef-kok Ron Blaauw. “Mijn zus woonde in Nederland”, vertelt Özen. “En het ene zinnetje Nederlands dat ik daardoor kende kwam nu heel goed uit. Ik vroeg aan chef Blaauw ‘Is dat lekker?’ en zo had ik gelijk zijn attentie.” Blaauw vertelde de studenten dat ze met het opleidingsniveau van deze school overal ter wereld werk bij sterrenrestaurants konden vinden.
Bericht aan chef Blaauw
En dat laatste had Özen altijd onthouden. Bij een bezoek aan haar zus in Nederland ontmoet Özen haar huidige man en ze besluiten al snel hun leven te gaan delen. “In 2013 kwam ik in Nederland wonen en wilde ik heel graag aan het werk. Ik besloot chef Blaauw een bericht te sturen. Zoiets als: ‘Ik kom naar Nederland. Mag ik bij jou werken?’. Mijn man en ik hadden niet veel vertrouwen dat dit ging lukken. Maar tot ons beider verbazing was het antwoord positief en kon ik direct beginnen.”
Ik vroeg aan chef Blaauw ‘Is dat lekker?’ en zo had ik gelijk zijn attentie
Koken en Nederlands leren
Özen gaat aan de slag bij Ron Gastrobar in Amsterdam. “Het was een geweldige tijd”, vertelt ze. “Ik stond aan de koude kant en deed vooral vegetarische- en visgerechten. Maar ik leerde ook nieuwe dingen zoals patisserie. Door mijn opleiding had ik een hoog niveau maar in Ron Gastrobar leerde ik echt met structuur, goed, snel en netjes koken. En Nederlands natuurlijk.” Want ondanks dat de voertaal door de vele nationaliteiten in de keuken Engels is, wil Özen graag de taal van haar nieuwe thuisland leren.
Lees verder onder de foto >
Eigen smaak
“Na twee jaar in Amsterdam wilde ik graag dichter bij huis werken”, vertelt Özen. “Ik stuurde een berichtje naar toenmalig sterrenrestaurant De Leest in Vaassen.” Ook daar kon Özen direct aan de slag. Na een relatief korte periode bij De Leest maakte Özen de overstap naar de keuken van camping De Wildhoeve in Emst. “Daar werd ik chef-kok en kreeg ik de leiding over de keuken en het menu. We kookten vooral met lokale producten. Maar de toegankelijke gerechten kregen wel mijn eigen smaak door de sausjes en bijgerechten.” Met de keuzes voor het menu en het bereiden sleept Özen met haar keukenbrigade van De Wildhoeve ook nog het keurmerk voor ambachtelijk koken van Euro-Toques binnen.
Weer de keuken in
In de vier jaar bij De Wildhoeve verandert er veel. Na het de komst van haar twee kinderen vindt Özen het steeds lastiger haar werk te combineren met het moederschap. “Ik koos ervoor om te stoppen als chef-kok”, vertelt ze. Eenmaal thuis ging Özen toch weer de keuken in. Niet alleen om te koken voor haar gezin maar ook voor anderen.
Smaken van thuis
“Omdat ik merkte dat Turkse mensen hier de smaken van thuis missen, begon ik met het maken van (gedroogde) Turkse pasta en bouillonpoeder voor soep.” De producten vliegen de keuken uit en er komt ook vraag naar andere dingen zoals gemarineerde olijven en groenten in het zuur. “Zelf vind ik Nederlandse jam niet zo lekker”, bekent Özen. “Dus ik begon ook met het maken van jam met fruit van het seizoen. En ook daar zijn mensen enthousiast over.”
Koken met Zenchefkitchen
In haar bijkeuken heeft Özen genoeg ruimte om te koken en de pasta te laten drogen. Via haar Instagramaccount @zenchefkitchen houdt ze geïnteresseerden op de hoogte van wat ze gaat koken. Mensen kunnen daar terecht voor een bestelling. Daarnaast maakt Özen ook filmpjes van hoe ze de gerechten klaarmaakt en beantwoordt vragen van volgers met betrekking tot koken.
Perfect te combineren
Heel wat anders dan in de keuken van een sterrenchef?! “Ik mis het soms wel maar een hectische baan als chef-kok past nu niet in mijn leven. Zenchefkitchen is perfect te combineren met mijn gezin en daar word ik heel blij van.”
Dit is een artikel van indebuurt Apeldoorn. Op indebuurt.nl lees je over mooie plekken, nieuwe winkels, inspirerende inwoners en ondernemers, eten en drinken, wonen en uitgaan. En dat allemaal over jouw stad!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Dit weten we over de man die is opgepakt voor dood van Sylvia (45) uit Apeldoorn: ‘Hij bestuurde vrouwen met zijn ogen’
Een ‘heel aardige jongen’, ‘beetje vreemd’ of ronduit ‘doodeng’. De verhalen over Jeremy van E. (51) - de man die is opgepakt na de dood van de 45-jarige Sylvia Steunenberg uit Apeldoorn - lopen uiteen. Buren in zijn woonplaats Uithoorn zien geen kwaad in hem, in Vinkeveen en Apeldoorn zien mensen een andere kant. Wie is deze man?Apeldoorn -
indebuurt.nl
Apeldoornse limoncello van André en Jack wint zilver op internationale competitie
Megatrots zijn ze, Jack de Kleine en André Mensink. Hun limoncello is in de prijzen gevallen bij de International Wine and Spirit Competition. Deze verkopen ze pas iets meer dan een jaar.Apeldoorn -
2
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Wolf houdt huis in omgeving Klarenbeek: 'De blik op het doodgebeten schaap ging door merg en been’
,,Is dit nou dierenwelzijn?” Bertus de Bruin schudt zijn hoofd. Zijn blik in de stal - met liefst 77 schapen en honderd lammeren - spreekt boekdelen. Net als bij zijn buren Jan en Marian Veeneman staat nu onomstotelijk vast dat de wolf verantwoordelijk is voor de begin van dit jaar doodgebeten schapen. Toch is De Bruin niet van plan een wolfwerend hek te plaatsen.Klarenbeek -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?
-
PREMIUM
Elke maand stoppen 500 horeca-ondernemers: ‘Het verdriet is enorm’
Elke maand trekken meer dan 500 horecaondernemers de stekker eruit. Dat gaat ze niet in de koude kleren zitten. Een speciaal hulpteam van de Kamer van Koophandel krijgt er veel aan de telefoon. ,,Die wanhoop... Laatst zei er een: ‘Ik heb de pillen voor me staan.’”Apeldoorn -
-
-
Nieuwe entreepoort aan de Amersfoortseweg is een ‘artistieke blikvanger’ voor Paleis het Loo
Bezoekers van Paleis Het Loo worden sinds kort anders verwelkomd. Bij de entree aan de Amersfoortseweg staat sinds deze week een nieuwe toegangspoort. De poort kwam mede tot stand dankzij een samenwerking met het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur (Acec).Apeldoorn -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’