Volledig scherm
Edwin Wagensveld riep een agent op om hem, voor het oog van camera's, vooral aan te houden. © Pim Velthuizen

Politie pakt vrouw met mes op bij intocht Sinterklaas in Apeldoorn

videoRond de intocht van Sinterklaas zijn vandaag twaalf mensen aangehouden. Een daarvan is een vrouw die op het Stationsplein rond liep met een mes in haar tas.

Waarom ze dat mes bij zich had is niet duidelijk. Volgens burgemeester Petra van Wingerden is er geen groot risico geweest voor andere mensen in het publiek.

De andere aanhoudingen - ,,een tiental mensen’’ - betreffen aanhangers van Pegida. Die rechtse groepering hield zich volgens Van Wingerden herhaaldelijk niet aan afspraken die waren gemaakt. 

Theatraal

Om welke afspraken het precies gaat is niet helder. Ter plekke was wel duidelijk dat Pegida in eerste instantie wat terughoudend aanwezig was, maar later meer en meer aandacht opeiste. Voorman Edwin Wagensveld stond media te woord; hij noemde tegenover Japanse journalisten roetveegpieten onder meer ‘NSB-pieten’. Uit gesprekken met agenten viel op te maken dat Wagensveld met die mediacontacten over de schreef ging.
Voor de politie was de openlijke profilering reden om Wagensveld aan te spreken. Die daagde daarop nogal theatraal de agenten uit om dan maar ‘Zwarte Piet in de boeien te slaan'. In eerste instantie gebeurde dat niet, later werd de groep alsnog weggevoerd.

Van Wingerden spreekt met klem tegen dat mensen zijn opgepakt enkel omdat ze zwart waren geschminkt, zoals op onder meer Twitter wordt gesuggereerd.