Volledig scherm
PREMIUM
Een bermbrand in Ede. © William Harthoorn

Provinciale wegen en sporen krijgen brandsingels: ‘Een bermbrandje moet geen bosbrand worden’

Een vrachtwagen met een klapband op de snelweg, een stuk heet metaal vliegt er vanaf en komt in de droge berm terecht. Al snel woedt er een flinke bosbrand. Door de begroeiing langs kwetsbare plekken aan te passen willen veiligheidsregio’s Noord- en Oost Gelderland en IJsselland dat voorkomen.

Bij een droge, warme zomer is er niet heel veel nodig om een grote bosbrand te veroorzaken. Bermen langs de weg, maar ook de bermen langs treinsporen vatten snel vlam, doordat de vonken van remmende treinen de droge berm aansteken. Het is daarom zaak dat spoorwegen en snelwegen voorzien worden van een ‘brandsingel’, stellen veiligheidsregio's en de provincies. 

  1. Weg met de misverstanden: project in Apeldoorn wil nieuwkomer helpen op arbeidsmarkt
    PREMIUM

    Weg met de misverstan­den: project in Apeldoorn wil nieuwkomer helpen op arbeids­markt

    Waarom is het lastig voor veel nieuwkomers in Nederland een plek op de arbeidsmarkt te verwerven? Omdat die nieuwkomer en Nederlandse bedrijven elkaar niet altijd begrijpen, zo is al vaak vastgesteld. Een Apeldoorns initiatief probeert die eeuwige valkuil nu te dichten. Een eerste groep Syrische vrouwen is getraind om beter toegerust aan de slag te gaan. Grote zorgorganisaties zijn enthousiast.