Volledig scherm
De kunstcollectie van de provincie Gelderland moet worden ingedikt. Een deel van de collectie ligt opgeslagen in depots. © Foto provincie Gelderland

Provincie Gelderland wil eigen kunstcollectie kortwieken

De provincie Gelderland wil het mes zetten in zijn eigen kunstcollectie. Opzet is om de komende jaren tien procent van de beeldende kunst die de provincie in bezit heeft van de hand te doen. Het gaat volgens provinciewoordvoerster Eva Calicher om zo'n 240 kunstwerken die weg moeten. 

De provincie noemt deze klus zelf het ‘ontzamelen’ van de kunstcollectie. Uiteindelijk doel is de kwaliteit van de verzameling te versterken, aldus de provincie. Dit staat in het cultuur- en erfgoedprogramma Beleef het mee. 

Slechte conditie

Kunstwerken die niets te maken hebben met  Gelderland of artistieke uitingen waarvan de conditie slecht is en restauratie niet meer loont,  komen in aanmerking  om weggedaan te worden, aldus de provincie. Dat geldt  ook voor kunstwerken waarvan er meerdere exemplaren aanwezig zijn.  Het gaat niet alleen om schilderijen maar ook om etsen, zeefdrukken en foto's.

Oproep

De kunstwerken hangen nu nog deels in het provinciehuis in Arnhem en is ook voor een belangrijk deel opgeslagen in depots, aldus Calicher.  De provincie roept ook collectiebeherende instellingen op om hun mogelijke belangstelling te tonen.  De kunstwerken die ‘ontzameld’ gaan worden, komen terecht in een zogenaamde afstotingsdatabase. 

Ophalen

Als kunstenaars vast hebben gesteld dat een van hun werken in de database staat, kunnen ze contact opnemen met de provincie. Als een openbare instelling geen animo heeft in overname van het werk, dan wordt contact gezocht met de betreffende kunstenaar.  Hij of zij kan het kunstwerk dan komen ophalen. Wel moet de kunstenaar zelf het transport regelen en het object niet opnieuw op de markt brengen, benadrukt de provincie.