Volledig scherm
PREMIUM
80 - 60 - 80 kilometer per uur op Kanaal Zuid: veel automobilisten geloven het wel. De gemeente Apeldoorn hoopt dat een 60-limiet rond de Alba-plas wel effect gaat hebben. © Maarten Sprangh

Risicovol stuk kanaalweg Apeldoorn naar 60 per uur, wisselende snelheid blijft

De maximumsnelheid op de weg langs het Apeldoorns Kanaal gaat nabij Oosterhuizen omlaag naar 60 kilometer per uur. Het gaat om de bocht rond de Alba-plas; een plek waar relatief veel ongevallen gebeuren.

Bewoners van het gebied ten zuidoosten van Apeldoorn bepleiten al langer een lagere snelheid over het hele traject tot aan de gemeentegrens. De gemeente wil daar niet aan. Wel is de limiet stapsgewijs op kleine stukjes rond kruisingen naar 60 kilometer per uur gebracht. Tussen de kruisingen mag het verkeer op Kanaal Zuid, zoals de weg heet, nog altijd 80 per uur rijden. Dat zorgt voor een situatie die onlogisch voelt; de limiet gaat in tien minuten tijd herhaaldelijk van 80 naar 60 en weer terug.
In de praktijk lappen nogal wat bestuurders dat aan hun laars. Velen rijden een vrijwel constante snelheid over het hele stuk.