Volledig scherm
Artist Impression The Garden of Earthly Worries in de tuinen van Paleis Het Loo. © Artist impression Studio Libeskind

Sculpturen wereldberoemde architect Libeskind in tuinen van Paleis Het Loo

De tuin van Paleis Het Loo in Apeldoorn wordt verrijkt met sculpturen van de wereldberoemde Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Van 2 april tot medio 2021 staan er vier imposante kunstwerken die Libeskind speciaal voor Het Loo heeft ontworpen.

Het is voor het eerst dat er hedendaagse kunst wordt getoond in de tuin van Paleis Het Loo. 

Klimaat

In ‘The Garden of Earthly Worries’ presenteert Libeskind vier abstracte beelden die de elementen ozon, distikstofmonoxide (lachgas), methaan en koolstofdioxide symboliseren. Volgens de kunstenaar zijn deze gassen schadelijke bijproducten van menselijk handelen. Ze dragen bij aan de onbalans in de natuur, leidend tot onomkeerbare klimaatveranderingen met desastreuze gevolgen voor mens en natuur. 

Libeskind zocht doelbewust naar een groot contrast met de barokke paleistuin, omdat de aarde in zijn ogen zienderogen verandert onder invloed van het menselijk handelen. De 17e-eeuwse paleistuin verbeeldt het paradijs, als een menselijke weerspiegeling van de perfecte natuur.

Musea

Studio Libeskind in New York geniet internationale faam. Het architectenbureau ontwierp musea en andere culturele en openbare gebouwen wereldwijd. Zoals het Joods Museum in Berlijn en het masterplan voor de herbouw van het World Trade Center in New York. Daniel Libeskind is ook ontwerper van het nog te realiseren Holocaust Namenmonument in Amsterdam. De kunstenaar ontving vele prijzen voor zijn werk. 

Het hoofdgebouw van Paleis Het Loo is tot medio 2021 gesloten wegens vernieuwing en verbouwing. Van 2 april tot en met 29 september 2019 is Paleis Het Loo buiten wel open. In de tuin, stallen en op het voorterrein worden allerlei activiteiten en evenementen georganiseerd.