Volledig scherm
De sloop van het Sportfondsenbad in Apeldoorn is in volle gang. © Marcel van der Kolk

Sloop van Sportfondsenbad in Apeldoorn is begonnen: een laatste blik op 80 jaar zwemhistorie

FOTOSERIESommige Apeldoorners zullen er een tikkeltje weemoedig van worden. Bij velen zullen er in ieder geval herinneringen bovendrijven als ze de beelden van de sloop van het Sportfondsenbad zien. 

Aan de haak die er vroeger tijdens de zwemles aan te pas kwam. Of aan het lawaai van kinderen die de metalen trap op renden om eenmaal boven als eerste weer van de glijbaan af te kunnen. Dat was al een tijdje geschiedenis. Het zwembad in het hart van de stad is al sinds 1 januari 2015 buiten gebruik. 

Lange zwemhistorie

Toen kwam er een eind aan zo’n 80 jaar zwemhistorie. Vanaf nu gaat het ‘gelukkig hebben we de foto's nog’ echt op. Er is namelijk een begin gemaakt met de sloop van het bad. Op de plek waar ontelbare baantjes zijn getrokken komen achttien woningen, waarvan er twaalf een inpandige parkeerplek krijgen.

Behalve het Sportfondsenbad heeft projectontwikkelaar/bouwbedrijf Van Wijnen ook de naastgelegen voormalige Koningin Wilhelminaschool gekocht. Het schoolgebouw blijft aan de buitenkant volledig intact. Het is namelijk een rijksmonument. In het pand en de naastgelegen hoofdonderwijzerswoning komen vijf stadsvilla’s. Daar omheen moet een parkachtig terrein ontstaan. De verkoop van de woningen start naar verwachting in de zomer van 2020.

Volledig scherm
Het diepe bad met de metalen trap naar de glijbaan en kleedruimten. © Marcel van der Kolk
Volledig scherm
Het instructiebad met de in de jaren tachtig aangebrachte olifanten. © Marcel van der Kolk
Volledig scherm
Een bijzonder doorkijkje. © Marcel van der Kolk
Volledig scherm
© Marcel van der Kolk
Volledig scherm
Toen het bad nog open was. © Cees Baars
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Het Sportfondsenbad in 1950, het binnen- en toenmalige buitenbad waren gelijktijdig in gebruik. © Coda-archief