Volledig scherm
PREMIUM
Het stukje eenrichtingsverkeer dat op het Stationsplein is ingevoerd, blijft wel in stand. Overigens houdt ook daar niet iedereen zich aan. © Maarten Sprangh

Snel eind aan eenrichting in centrum Apeldoorn: ‘Je moet durven zeggen dat iets is mislukt’

Het besluit om te stoppen met eenrichtingsverkeer op de Kalverstraat in Apeldoorn, hebben burgemeester en wethouders genomen zonder dat hun eigen ambtenaren dat adviseerden, en zonder harde cijfers. Het gevoel was leidend, zegt verkeerswethouder Wim Willems (Lokaal Apeldoorn).

Afgelopen maand gold op een stukje Kalverstraat eenrichtingsverkeer. De bedoeling was dat doorgaand verkeer zich zou verplaatsen naar wegen rond de binnenstad, maar dat effect bleef volgens burgemeester en wethouders uit.  Het verkeer wurmde zich over het Stationsplein - de nieuwe route - of negeerde het eenrichtingsgebod. Daarom is de maatregel afgelopen maandag teruggedraaid. Wethouder Willems licht toe.

  1. Eis: 2 jaar cel voor bejaarde Apeldoorner wegens misbruik kleinkind. ‘Ik verdien straf, huppekee’

    Eis: 2 jaar cel voor bejaarde Apeldoor­ner wegens misbruik kleinkind. ‘Ik verdien straf, huppekee’

    Een 83-jarige inwoner van Apeldoorn dreigt de gevangenis in te draaien, omdat hij een aantal jaar geleden zijn kleinzoon tijdens een logeerpartijtje heeft misbruikt. Het kind was toen een jaar of vijf, zes. De officier van justitie in Zutphen eist twee jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. ‘Dan ga ik verhuizen uit Apeldoorn’, reageerde opa B. van Z. in de rechtbank, ‘want ze zeggen wel eens Apeldoorn Babbeldoorn. Als ik zo’n tijd weg ben komt het uit in mijn omgeving’.