Volledig scherm
PREMIUM
Komt er een megabatterij bij het bus- en treinstation van Apeldoorn? Dat moet de komende dagen blijken. © Courage architecten

Spannende dagen voor bijzonder laadstation in Apeldoorn

Krijgt Apeldoorn een ambitieus en opvallend systeem om elektrische stadsbussen rond te laten rijden? Die kans lijkt, onverwacht, opeens een stuk kleiner dan eerder dit jaar. Dat concludeert tenminste de bedenker van het plan. Hij beweegt momenteel tussen teleurstelling en hoop. De komende dagen moet er meer duidelijkheid komen.

Met een nieuwe technologie zou de energie die op station Apeldoorn vrijkomt bij het remmen van treinen, omgezet worden in elektriciteit. Treinen voeren dat af via de bovenleiding, waarna de elektriciteit wordt opgeslagen in een grote batterij. Elektrische stadsbussen zouden daarmee opgeladen kunnen worden.

  1. Privacywet: overschot vrijwilligers voor hulp rouwverwerking in Apeldoorn
    PREMIUM

    Privacywet: overschot vrijwilli­gers voor hulp rouwverwer­king in Apeldoorn

    Teveel vrijwilligers? Het kàn! Bij de Kap in Apeldoorn zijn er momenteel meer begeleiders voor rouwverwerking dan zich mensen aandienen die deze steun kunnen gebruiken. De oorzaak? De privacywet. De gemeente Apeldoorn mag geen informatie meer aan de Kap doorsturen over families waarin iemand is ontvallen. ,,We kregen voorheen gemiddeld jaarlijks 550 adressen. Nu geen enkele meer,” zegt coördinator Hetty van der Veen.