Volledig scherm
Het ontwerp voor het informatiecentrum Het Leesten © Olaf Gipser Architects met Peter Mensinga Landschapsontwerp: Veenenbos en Bosch landschapsarchitecten

Staatsbosbeheer hoopt na de zomer eindelijk te starten met bouw infocentrum Het Leesten

Het heeft even geduurd, maar de bouw van het nieuwe informatiecentrum Het Leesten komt in zicht. Het was de bedoeling dat het infocentrum eind vorig jaar klaar zou zijn, de verwachting is nu dat de deuren in het voorjaar van 2020 open gaan. 

Staatsbosbeheer hoopt nu dat er na de zomervakantie gestart kan worden met de bouw. Eind dit jaar moet het cascopand klaar zijn, in het voorjaar 2020 is de verwachting dat het nieuwe centrum helemaal af is. Inmiddels heeft de gemeente Apeldoorn een vergunning verleend voor de bouw, de bezwaartermijn loopt nog tot 12 juni. Aannemingsbedrijf Draisma uit Apeldoorn voert de bouw uit. 

Het informatiecentrum maakt het Veluwetransferium bij Het Leesten af. Het gebied werd eerder al heringericht, de parkeerplaats is opgeknapt en vergroot. In het centrum zelf komen verschillende voorzieningen; een expositie met informatie over de Veluwe, een souvenirwinkel, horeca en toiletten. Het wordt een uitvalsbasis voor mensen die de natuur in gaan.

Te groot

De vertraging van de bouw kent verschillende oorzaken. Zo was de Apeldoornse welstand het in eerste instantie niet eens met het ontwerp van het transferium. Het idee vond ze wel goed, maar de uitwerking was te groot. Daarop is het ontwerp aangepast, in plaats van duizend vierkante meter wordt het buitencentrum achthonderd vierkante meter groot. Ook zijn de verschillende onderdelen ten opzichte van elkaar iets verschoven, waardoor het geheel een verspringing krijgt en minder statisch is. Ook de materialen aan de buitenkant van het pand hebben een nog natuurlijkere uitstraling gekregen. 

Zandhagedis

Niet alleen de Apeldoornse welstand, maar ook de aanwezigheid van een zandhagedis heeft voor vertraging gezorgd. Om de hagedis van het bouwvlak te weren is er een scherm geplaatst in februari vorig jaar. Ondanks dat scherm zijn er ook daarna nog hagedissen aangetroffen, die worden verplaatst en het scherm wordt verder verstevigd.

De eigenaar van de huidige kiosk de Ugchelse Berg, wordt straks eigenaar van het pand. Staatsbosbeheer huurt van hem het informatiecentrum.