Volledig scherm
De oplossing van Gerda Slijkhuis om de steenmarter te verjagen: een zak met hondenhaar onder de auto. © Arnoud Heins

Steenmarterplaag in Apeldoorn: Gerda lost het op met hondenhaar

VIDEODe voorbije weken uitten bewoners van de Apeldoornse wijken Welgelegen en De Maten hun zorgen over de steenmarter. Gerda Slijkhuis had aan de Henriëtte van Eyklaan, een zijstraat van de Zutphensestraat, ook last van het beest. Tot ze een grote papieren zak op de oprit legde. Maar daar wil ze nu eigenlijk wel een keer vanaf. 

Autorijden was anderhalf jaar geleden niet bepaald een pretje voor Gerda Slijkhuis. ‘Wat stinkt het hier toch?’ vroeg ze zich iedere keer na het instappen af. Een blik onder de motorkap bood uitsluitsel. De Apeldoornse vond een kapot ei. Al vrij snel kwam ze er achter dat dat het werk van een steenmarter was. 

Hekel

Omdat die dikwijls ook remkabels doorknagen, trok ze bij de Dierenbescherming aan de bel. ,,Ik vroeg of ze aan vangkooi voor me hadden. Dat was natuurlijk helemaal fout, haha. Ik zei dat ik het beest niks aan wilde doen, maar het alleen maar naar het bos wilde brengen. Ze konden me niet helpen en verwezen me door naar wat ik een martervereniging noem. Daar gaven ze me de tip dat hondenhaar ook wel eens wil helpen. Steenmarters hebben een hekel aan honden.”

Het bleek voor Slijkhuis een koud kunstje om aan hondenhaar te komen. Één van de vrijwilligers die bij haar thuis met kleding in de weer gaan, heeft een trimsalon. Ze ritselde de nodige plukken hondenhaar. Die liggen sindsdien in een papieren zak bij haar op de oprit. De steenmarter heeft ze vervolgens niet meer op visite gehad. ,,Het werkt echt.”

Bos

Al wil ze het ook niet teveel promoten. Het voormalige raadslid van Leefbaar Apeldoorn benadrukt dat ze het geen zaligmakend middel vindt. ,,Het is een tijdelijke oplossing. Ik gun een ander ook geen ellende en ben wel klaar met die zak op de oprit. Ik vind echt dat de gemeente hem moet wegvangen. Dit beest hoort in het bos thuis.”

Om de marter te verplaatsen heeft de gemeente echter toestemming van de Provincie Gelderland nodig. In het Stadhuis lieten ze onlangs weten dat ze deze niet zullen vragen. Omdat de marter met een ontheffing slechts honderd meter verplaatst mag worden, ziet de gemeente het nut er niet van in. 

Volledig scherm
De zak met hondenhaar en een baksteen om ‘m op z’n plek te houden. © Arnoud Heins

Dit zijn beelden van de marter die huis hield aan de Heliosstraat.