Volledig scherm
Stembureau 1 in Apeldoorn. © Gep Leeflang

Stembiljetten blijven drie maanden in kelder van Stadhuis Apeldoorn

Drie maanden lang blijven ze in een beveiligde ruimte bewaard, de stembiljetten die woensdag door Apeldoornse burgers werden ingevuld tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten en het waterschap. Daarna worden ze vernietigd.

Weliswaar wordt het Stadhuis op dit moment ingrijpend verbouwd, maar de ruimte in de kelder die de gemeente hiervoor in het verleden gebruikte, is ook nu beschikbaar. Dat betekent dat 168 grote zakken vol biljetten daar worden gedeponeerd, waarna de ruimte hermetisch wordt afgesloten en beveiligingscamera's worden geactiveerd. De periode van drie maanden is wettelijk vastgelegd. Kort daarna zullen de biljetten - beveiligd - worden vernietigd door een daarvoor gecertificeerd bedrijf.

Europa

Op 23 mei mogen Nederlanders opnieuw naar de stembus, dan voor de Europese Parlementsverkiezingen. Om zeker te zijn dat er dan voldoende opnieuw materialen - zoals rode potloden - zijn, heeft de gemeente de gebruikte spullen woensdag na het sluiten van de stembussen verzameld en naar een gespecialiseerd bedrijf gestuurd. Dat inventariseert alles en vult waar nodig aan, waarna het materiaal terug gaat naar Apeldoorn.  Ook die spullen gaan volgende week de kelder van het Stadhuis in.