Volledig scherm
Turkije versloeg Polen in de halve finale van het OKT volleybal. © Walter van Zoeren

Turkije naar finales van olympisch kwalificatietoernooi volleybal in Apeldoorn

Turkije heeft zich geplaatst voor de finale van het olympisch kwalificatietoernooi volleybal in Apeldoorn. De Turkse volleybalsters versloegen in een ware thriller Polen met 3-2.

Duizenden Turkse en Poolse toeschouwers schreeuwden hun favoriete speelsters naar grote hoogtes. Met luid geschreeuw, trommels en honderden vlaggen werden de ploegen aangemoedigd. Voor de wedstrijd stonden buiten het Omnisportcentrum in Apeldoorn rijen supporters klaar om naar binnen te gaan en werden geschminkt. 

Het waren de Poolse vrouwen die al snel een voorsprong namen en de eerste set overtuigend wonnen (25-19), maar de Turkse formatie van trainer Giovanni Guidetti bleek taai en vocht zich terug in de wedstrijd in de tweede set (18-25) waardoor het 1-1 werd.

Polen nemen initiatief

De Poolse volleybalsters, die hun laatste poulewedstrijd afgelopen donderdag nog van Nederland wonnen, namen direct het initiatief weer terug in de  derde set al was de winst nipt met 25-23. Het leek de nekslag voor de Turkse ploeg te zijn, want in de vierde set verspeelden de Turksen een voorsprong van vijf punten en zagen de Poolse tegenstander meerdere keren op matchpoint komen. Keer op keer werd dat wedstrijdpunt weggepoetst, ook de matchpoints die Turkije zelf kreeg.

Toch was het de ploeg van Guidetti die met de setwinst aan de haal ging: 31-33, waardoor een vijfde en beslissende set noodzakelijk was.

Turken beslissen duel

Daarin waren de Turkse volleybalsters sterker dan de Polen. De Turkse ploeg mag zich daardoor opmaken voor de finale op zondag. Dan is Duitsland, dat Oranje versloeg in de andere halve finale, de tegenstander. Een mooie uitdaging voor de ploeg van Guidetti, die de eerste poulewedstrijd van dit kwalificatietoernooi verloor van de Duitse tegenstander. Toen werd het 3-1.

De finale wordt gespeeld om 17.30 uur. Alleen de winnaar plaatst zich voorde Olympische Spelen in Tokio.