Twee arrestaties na geruchtmakende politie-inval bij autobedrijf in Apeldoorn
VideoBij de grote politieactie bij autobedrijf Van Harten in Apeldoorn zijn gisteren twee mensen aangehouden. Het gaat om de bewoner van het naastgelegen pand en een 25-jarige vrouw uit Apeldoorn. Dat heeft de politie laten weten.
Een grote politiemacht viel gistermiddag het pand aan de Sleutelbloemstraat binnen. Daarbij zijn sporen veiliggesteld en verschillende spullen in beslag genomen, waaronder een enorme kluis, een kleinere kluis en een kistje. Ook werden er vaten aangetroffen in de loods.
De twee verdachten zijn meegenomen naar het bureau voor verhoor en zitten beiden nog vast. Zij zijn aangehouden voor mogelijke betrokkenheid in het onderzoek. Wat de relatie tussen de bewoner en de 25-jarige vrouw is, kan de politie niet zeggen. Het onderzoek loopt nog. Details over het verleden van de verdachten geeft de politie niet vanwege privacy.
Pand gesloten
Burgemeester Ton Heerts heeft het pand op grond van de Wet Damocles met onmiddellijke ingang voor onbepaalde tijd gesloten.
Bij de inval waren zwaarbewapende agenten betrokken en werd ook de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) ingeschakeld. Zij kregen later gezelschap van de forensische recherche en de brandweer. De Mobiele Eenheid bewaakte het terrein.
Jarenlange celstraffen
De eigenaar van de zaak en zijn zoon zijn geen onbekenden van justitie. Het tweetal werd begin 2017 nog veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. De vader moest in eerste instantie acht jaar de cel in, maar dankzij een hoger beroep bleef daar minder dan de helft van over. Wel werd hij schuldig bevonden aan afpersing, oplichting en het van 2013 tot 2015 leiden van een criminele organisatie.
Zijn zoon, het andere kopstuk van de bende, kreeg eerst zeven jaar cel. Maar ook hij werd in hoger beroep veroordeeld tot een kortere straf: vier jaar en vier maanden. Hij dwong onder meer kwetsbare vrouwen de prostitutie in. Omdat hij in cassatie ging, heeft hij die straf - nog - niet uitgezeten.
Ondertussen werd hij echter opgepakt op verdenking van seksuele uitbuiting van twee Hongaarse vrouwen medio 2020 in Barneveld, Voorthuizen en Arnhem. De inhoudelijke behandeling van die zaak zou afgelopen maandag plaatsvinden, maar die werd uitgesteld. Saillant detail: zijn levenspartner is ook verdachte in die zaak.
Schietincident
Daarnaast worden hij en zijn vader nog altijd verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij aan De Sikkel, ruim twee jaar geleden in Apeldoorn. Daaraan lag volgens het OM een ruzie in de relationele sfeer ten grondslag. Senior werd pas enkele dagen na het schietincident aangehouden. Destijds viel de politie ook met het nodige machtsvertoon de woning aan de Sleutelbloemstraat binnen.
Die werd voorheen bewoond door Frank van Etten. Vader en zoon werden beide verdacht van het afpersen van de Apeldoornse volkszanger. Volgens de officier van justitie werd de artiest gedwongen op brute wijze zijn autobedrijf aan hen af te staan. Ook zouden ze hebben gedreigd zijn tong af te snijden. Uiteindelijk werd afpersing niet bewezen, maar kreeg senior wel een celstraf opgelegd voor het bedreigen van Van Etten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO + UPDATE
Politie-inval bij autobedrijf Apeldoorn: beruchte eigenaar en zoon al eerder veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen
Een grote politiemacht heeft woensdagmiddag een inval gedaan bij autobedrijf Van Harten aan de Apeldoornse Sleutelbloemstraat. Het was de opmaat naar een grootschalige operatie, die nog de hele avond in beslag nam. -
PREMIUM
3600 patiënten op wachtlijst voor uitgestelde zorg bij Gelre ziekenhuizen Apeldoorn en Zutphen
Gelre ziekenhuizen verwacht niet dat het dit jaar lukt om de wachtlijsten op het niveau te krijgen van vóór de Covid-pandemie. Structureel tekort aan personeel, onder meer door ziekteverzuim, is hiervan de oorzaak. Op peildatum 1 mei stonden er nog 3600 patiënten op de wachtlijst voor wie ingrepen als gevolg van de pandemie moesten worden uitgesteld. -
Boek ‘Wakend bij jou’ staat stil bij laatste levensfase; overhandiging in Apeldoorn
Juliëtte Verhagen, huisarts en kaderarts Palliatieve Zorg in Apeldoorn, neemt komende dinsdag het eerste exemplaar in ontvangst van het boekje ‘Wakend bij jou’. Dit is een boekje vol praktische informatie over de rol die vrijwilligers kunnen spelen in de laatste fase van het leven, afgewisseld met foto’s, gedichten en ervaringsverhalen. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUM
Liesbeth helpt wanneer buren in Apeldoorn elkaar het leven zuur maken: ‘Laminaat moeten ze verbieden’
Geluidsoverlast is niet langer de nummer één reden in Apeldoorn om contact te zoeken met buurtbemiddeling. Nadat lawaai bij de buren steevast het meest werd gemeld, zijn nu pesterijtjes de belangrijkste oorzaak om hulp in te schakelen. Al blijft laminaat ook een heikel punt.
-
PREMIUM
Maarten haalt Artrose Instituut naar Apeldoorn: ‘De focus ligt op wat wél kan en dat is vaak verrassend veel’
Ruim anderhalf miljoen Nederlanders lijden aan artrose. En als de prognoses uitkomen, weet fysiotherapeut Maarten Ruijs uit Apeldoorn, kampen in 2040 zelfs 2,5 miljoen inwoners met deze gewrichtsziekte. ,,Als we niets doen wordt artrose volksziekte nummer 1. Met de komst van een vestiging van het Artrose Instituut Nederland naar Apeldoorn gaan we in deze regio artrose te lijf.’’ -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer