Dump aan de Helfrichstraat in de binnenstad: van alles en nog wat.
Volledig scherm
Dump aan de Helfrichstraat in de binnenstad: van alles en nog wat. © Gerrit Altena

Vaker controle bij rommel-containers in Apeldoorn, camera's geen optie

Toezichthouders van de gemeente Apeldoorn gaan vaker een kijkje nemen bij containers waar geregeld afval naast wordt gezet. Maar verdere maatregelen om dit soort dump terug te dringen, zitten er voorlopig niet in.

Het komt in Apeldoorn veel voor dat mensen huisvuil of zelfs grofvuil achterlaten bij publieke containers, zoals glasbakken en ondergrondse containers voor restafval. Afvalinzamelaar Circulus-Berkel laat elke werkdag drie auto's rondrijden om de boel overal op te ruimen. Per dag zijn er gemiddeld 125 ‘bijplaatsingen’, meldde deze krant vorige week. VVD, CDA en Lokaal Apeldoorn hebben daarover vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. Zij hebben daarbij geopperd om camera's te richten op de hotspots; de plekken met de hardnekkigste problemen. Dat is wat betreft wethouder Mark Sandmann (D66) geen optie. Cameratoezicht is alleen mogelijk als de openbare orde of veiligheid in het geding is. Op dit moment is daar geen sprake van, ziet Sandmann.

Illusie

De pakkans is best te vergroten rond afvaldump, zegt de wethouder desgevraagd, maar dan moet de gemeenteraad daar geld voor ophoesten of besluiten om andere taken te verminderen. De dienst met toezichthouders heeft nu namelijk niet de capaciteit om meer controles er even bij te doen. Sandmann zegt wel toe dat zij de komende tijd in hun bestaande controlerondes extra zullen letten op afvaldump. Overigens zal geen enkele maatregel het probleem helemaal oplossen, maakt Sandmann zich geen illusie. ,,Het is misschien niet de meest populaire boodschap, maar voor een deel zal dit probleem altijd blijven.’’

Soms gaat het om doelbewuste dump, in andere gevallen heeft een container geweigerd waarna mensen geen zin hadden om een zak weer mee terug te nemen.
Volledig scherm
Soms gaat het om doelbewuste dump, in andere gevallen heeft een container geweigerd waarna mensen geen zin hadden om een zak weer mee terug te nemen. © Twitter/ Wilco Westrik