Volledig scherm
Een Veluwse wisent-stier. © Yvonne Verhoef/Stichting Wisent op de Veluwe

Veluwse wisentstier mag zich in Brabant voortplanten

Een wisentstier die op de Veluwe is geboren is gisteren naar de Maashorst in Brabant gebracht. Hij mag zich bij de kudde daar gaan voortplanten. Ook een jonge wisent uit Natuurpark Lelystad is naar de Maashorst verhuisd. De stieren zijn genetisch niet verwant aan elkaar en aan de kudde. Daardoor kan de kudde zich verder uitbreiden zonder kans op inteelt. Er zijn nu nog vier wisenten die in een afgesloten gebied bij Radio Kootwijk rondlopen. Het is de bedoeling dat er een stier van buiten bij komt.

Op de Maashorst leven sinds het voorjaar van 2016 wisenten. In 2017 werden de eerste Brabantse kalfjes geboren. De komst van de twee jonge stieren zorgt ervoor dat de vrouwelijke kalfjes met een niet-verwante stier kunnen paren als ze volwassen zijn. Deze diversiteit is goed voor de kudde.

Uitwisselen

Sinds drie jaar zijn er in Nederland vier gebieden waar de Europese bizon. Dit maakt het mogelijk dat er dieren uitgewisseld kunnen worden binnen de landsgrenzen. ARK Natuurontwikkeling heeft het uitwisselen van de dieren georganiseerd en samen met Het Flevo-Landschap en FREE Nature de verhuizing mogelijk gemaakt. Het Flevo-Landschap en het wisentproject op de Veluwe hebben de dieren ter beschikking gesteld aan de Maashorst. Voor de gebieden waar de stieren vandaan komen, is de uitplaatsing van verwante dieren ook belangrijk omdat het een genetisch gevarieerde groep wisenten bevordert.

Voor hun komst naar de Maashorst zijn de stieren voorbereid op het transport en zijn de benodigde veterinaire onderzoeken gedaan. De kudde wordt de komende tijd extra in de gaten gehouden om te zien hoe de dieren aan elkaar en de nieuwe omstandigheden wennen. 

De Veluwse kudde kreeg vorig jaar gezelschap van een exemplaar uit Polen. Dat bleek geen succes. De wisent vertoonde onrustig gedrag en kwam te dicht bij mensen. Het dier verhuisde naar een kudde in Spanje, waar geen publiek in het leefgebied komt.