Na de overval schoten politie, ambulance en brandweer te hulp bij de vestiging van Cameratools in Apeldoorn. De vermoedelijke vluchtauto werd uitgebrand teruggevonden in een bos bij Hoenderloo.
Volledig scherm
Na de overval schoten politie, ambulance en brandweer te hulp bij de vestiging van Cameratools in Apeldoorn. De vermoedelijke vluchtauto werd uitgebrand teruggevonden in een bos bij Hoenderloo. © Luciano de Graaf

Vijf verdachten van overval op CameraTools in Apeldoorn 90 dagen langer vast

videoDe vijf mannen die worden verdacht van de overval op CameraTools in Apeldoorn blijven 90 dagen langer in voorarrest, dat bepaalde de rechter-commissaris.

De rechter-commissaris besloot enkele dagen na de overval dat het vijftal twee weken in voorarrest moest blijven, dat voorarrest is nu met drie maanden verlengd. De rechtbank besloot twee weken geleden het vijftal in voorarrest te houden op basis van vluchtgevaar en mogelijke recidive. De rechtbank achtte het gevaar aanwezig dat de verdachten opnieuw strafbare feiten plegen of vluchten als ze worden vrijgelaten. ,,Het voorarrest is op basis van dezelfde gronden verlengd,’’ aldus persvoorlichter Robin Smit van de Rechtbank Gelderland. Inmiddels is ook duidelijk dat de verdachten afkomstig zijn uit Oost-Europa.

De vijf mannen werden op maandagmiddag 5 augustus opgepakt na een overval op CameraTools. De mannen van 18, 21, 21, 23 en 44 jaar hebben geen vaste woon- of verblijfplaats en worden verdacht van diefstal met geweld in vereniging.

Volgens getuigen hadden de daders vuurwapens, pepperspay en messen bij zich. Er waren op het moment van de overval ongeveer zes klanten en tien personeelsleden aanwezig in de zaak aan de Paramariboweg.

Het lukte een overvaller om een personeelslid handboeien om te doen. Een andere medewerker wist tijdens de overval op de alarmknop te drukken. De overvallers renden vervolgens met elektronica de winkel uit en sloegen op de vlucht in een busje. In totaal werden zeven mensen die vanwege de pepperspray last hadden van ogen en/of luchtwegen ter plekke behandeld door ambulancepersoneel.

Busje

De politie zocht na overval met een helikopter naar de voortvluchtige overvallers. Dankzij een oplettende getuige werd in de bossen bij Hoenderloo kort na de overval een brandend busje aangetroffen, dat voldeed aan de beschrijving van de vluchtauto. Het voertuig stond midden op een bospad, in een gedeelte van het bos waar geen voertuigen zijn toegestaan. Het vuur werd door de brandweer geblust. Omdat de politie vermoedde dat het ging om de vluchtauto, werd het busje door een bergingsbedrijf opgehaald voor nader onderzoek. Diezelfde middag werden de vijf verdachten opgepakt. Waar het kwintet werd opgepakt, daarover houdt de politie de kaken nog stijf op elkaar. Het onderzoek naar het uitgebrande busje en de overval op de camerawinkel is nog in volle gang.

Bekijk hier een video over het aangetroffen busje in de bossen bij Hoenderloo.

Bekijk hier een video van de overval bij de camerawinkel.

  1. Vleesverwerker Vion verder onder vuur, vertrouwen is weg
    PREMIUM
    Video

    Vleesver­wer­ker Vion verder onder vuur, vertrouwen is weg

    Vleesverwerker Vion laat per direct meer dan vijftig touringcars rijden om medewerkers, veelal arbeidsmigranten, van en naar slachterijen te brengen. ,,Een supergoed plan, maar natuurlijk veel te laat’’, zegt de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts. Als voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) liet hij de Vion-slachterij in Apeldoorn woensdag vergrendelen toen bleek dat het vervoer van slachthuismedewerkers in strijd was met de coronarichtlijnen.