Volledig scherm
Stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen en het Waterschap, foto ter illustratie. © ANP/Bas Czerwinski

VVD en 50Plus winnen in waterschap Vallei en Veluwe

De waterschapsverkiezingen voor het bestuur van waterschap Vallei en Veluwe hebben zetelwinst opgeleverd voor VVD en 50Plus. De VVD wordt de grootste fractie met vier zetels, één meer dan nu. 

CDA, ChristenUnie en WaterNatuurlijk houden hun huidige drie zetels. 50Plus verdubbelt het zetelaantal naar twee. PvdA en SGP verloren allebei één van hun drie zetels. Lokaal Waterbeheer en AWP blijven op twee staan. VSP deed ook mee aan deze waterschapsverkiezingen maar behaalde geen zetel.   

Niet volledig

Dijkgraaf Tanja Klip-Martin maakte vanmiddag de voorlopige uitslag bekend. Die is gebaseerd op 99,3 procent van de stemmen. De uitslagen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug volgen nog, dit kan nog gevolgen hebben voor de verdeling van de restzetels. De definitieve uitslag wordt maandag 25 maart vastgesteld door het centraal stembureau van het waterschap. Donderdag 28 maart worden de gekozen bestuursleden voor Vallei en Veluwe geïnstalleerd en wordt een formateur aangesteld om tot een goede coalitie te komen. 

Goede opkomst

Tot grote vreugde van de dijkgraaf was de opkomst in het gebied van waterschap Vallei en Veluwe gestegen naar 58,19 procent. Vier jaar geleden was de opkomst 49,95 procent.