De politie doet onderzoek op de plek van het incident.
Volledig scherm
PREMIUM
De politie doet onderzoek op de plek van het incident. © Pim Velthuizen

Wanneer is er sprake van een poging tot doodslag of doodslag?

Afgelopen dinsdag overleed de 26-jarige Apeldoorner Mike ter Halle nadat hij vorig weekeinde vermoedelijk opzettelijk werd aangereden door een 18-jarige plaatsgenoot. De politie hield de 18-jarige in eerste instantie aan op verdenking van het veroorzaken van een aanrijding. De rechter-commissaris besloot dinsdag de verdachte nog zeker veertien dagen vast te houden, en de verdenking te verzwaren naar poging tot doodslag. Waarom is er sprake van een verdenking  poging tot doodslag? 

De verdachte zit vast op verdenking van een poging tot doodslag. Waarom is er, nu het slachtoffer is overleden, geen sprake van de verdenking doodslag?

,,Poging tot doodslag was de verdenking op het moment van de voorgeleiding bij de rechter - commissaris’’, legt Annette Toonen van het Openbaar Ministerie uit. ,,Het slachtoffer was toen nog niet overleden. Het is mogelijk om verdenkingen aan te passen tot aan het moment van de definitieve tenlastelegging. Die wordt uitgesproken bij de inhoudelijke behandeling door de rechtbank. In dit geval zou de verdenking kunnen worden aangepast, ofwel moeten worden aangepast. Dat kan bij het eerstvolgende toetsingsmoment bij de raadkamer. Tot die tijd zit de verdachte vast voor poging tot doodslag.’’