Volledig scherm
In de parkeergarage onder het Marktplein in Apeldoorn hing een indringende damp. Brandweer en ambulance werden na een 'onwel-melding' bij de GGD opgeroepen maar gingen snel weer weg. © Gep Leeflang

Weer ophef over penetrante lucht in Apeldoornse parkeergarage

Een indringende lucht die je direct op de keel slaat! Een bezoeker van de parkeergarage vindt de dampen die in de parkeergarage onder het Marktplein in Apeldoorn hangen als gevolg van werkzaamheden onaanvaardbaar. Hij belt direct de GGD. Binnen een mum van tijd zijn brandweer, politie en ambulance paraat.

Er zou iemand onwel zijn geworden, is het bericht waarmee de brandweer donderdagmiddag in de garage op onderzoek uitgaat. In de bewakingsruimte, waar de gehele garage op beeldschermen is te zien, wordt verbaasd gereageerd. Van een melding is niks bekend. De brandweer inspecteert beide parkeerdecks maar niets duidt op een calamiteit.

Metingen

Vanwege de penetrante geur van de middelen waarmee de vloer wordt gecoat doet de brandweer wel metingen. Alles blijft binnen de normen, is de constatering. Geen reden voor verdere actie.

Het slaat op de klieren

De melder staat buiten voor de garage. ,,Het slaat je op de klieren. Ik heb er nog steeds last van’’, zegt hij. Hij heeft bij de Arbeidsinspectie gewerkt, zegt hij, en als dit bij een gewoon bedrijf was gebeurd, zou het werk al lang zijn stilgelegd! Hij kondigt de brandweer aan zijn oud-collega's te zullen inseinen. Dat staat hem vrij, krijgt hij te horen, maar voor de brandweer is de zaak afgedaan.

Meer klachten

Er kwamen de afgelopen weken meer klachten. Er hangen mededelingen in de garage dat de geur geen gevaren meebrengt voor de gezondheid. ,,Het ruikt inderdaad nogal heftig’’, zei gemeentewoordvoerster Nanne Dorren, ,,maar als je er gewoon even doorheen loopt is er niets aan de hand.’’

Volledig scherm
In de parkeergarage coaten werklieden de vloer. © Gep Leeflang