Volledig scherm
PREMIUM
Alex van Wijhe haalde in 2014 de krant met een bijzonder initiatief: hij ‘recenseerde’ op toegankelijke wijze diensten in uiteenlopende kerken in Apeldoorn. © Kevin Hagens

Wie is het Apeldoornse FvD-Statenlid dat ruim 3700 stemmen kreeg?

Wie gaan de zetels vullen die het Forum voor Democratie heeft gewonnen in heel Nederland? Dat is de vraag die zich nu op allerlei plekken aandient. Voor Provinciale Staten van Gelderland is in elk geval een Apeldoornse kandidaat gekozen. Maar wat hij daarvan vindt, en wat zijn plannen zijn - dat is kort na zijn uitverkiezing niet te achterhalen.

A.M. van Wijhe staat als nummer 6 op de FvD-kandidatenlijst in Gelderland. Dat geeft recht op een plek in het bestuur van deze provincie. Het Forum heeft namelijk acht zetels verworven. Met 3745 stemmen haalde A.M. van Wijhe in zijn woonplaats zelfs ruim een derde van alle stemmen binnen die in Apeldoorn op de partij werden uitgebracht. Hoe en wat rond deze kandidaat blijft echter onduidelijk op de eerste twee dagen na zijn verkiezing. Van Wijhe is lastig te traceren. En de lijsttrekker van de Gelderse afdeling van het FvD, die wellicht wat meer zou kunnen vertellen, is direct na de grote zege nauwelijks bereikbaar. Hij zegt een telefonische afspraak met deze krant af.