Volledig scherm
© ANP XTRA

Wijkraad Zuidoost Apeldoorn verdenkt penningmeester van verduisteren geld

Wijkraad Zuidoost Apeldoorn (De Maten en Groot Zonnehoeve) heeft aangifte gedaan tegen de eigen penningmeester. De overige bestuursleden verdenken de man ervan geld te hebben verduisterd.

Het gaat om een aanzienlijk bedrag. De precieze hoogte maakt het bestuur niet bekend. Dat geldt ook voor andere details, zo lang er nog onderzoek loopt.

De mogelijke fraude kwam aan het licht bij het werk aan de jaarrekening over 2018. Er werden daarbij ‘onregelmatigheden geconstateerd in de financiële administratie’. Het gaat om geld dat de wijkraad als subsidie heeft ontvangen van de gemeente Apeldoorn.

Drama

De penningmeester is per direct op non-actief gezet. ‘Voor alle betrokkenen is dit een drama', stelt het bestuur in een verklaring. ‘Voor de bewoners in onze wijk, de buurtraden en het bestuur. Het vermoedelijk gefraudeerde bedrag is immers bedoeld om te investeren in onze mooie wijk.’
De wijkraad komt door het missen van het geld niet in acute problemen; het orgaan kan blijven voldoen aan de financiële verplichtingen.

Het is deze krant nog niet gelukt de penningmeester te traceren voor een reactie.

Goedkeuring 

Afgaand op een verslag van de algemene ledenvergadering lijkt er in april 2017 nog weinig aan de hand. De penningmeester geeft zelf aan dat er weinig bijzonderheden zijn, en de kascontrolecommissie geeft vervolgens aan dat de ‘financiële administratie er verzorgd uitzag en dat de verantwoording van de inkomsten en uitgaven op een uitstekende manier zijn verwerkt en verantwoord. Aansluitend verleent de vergadering het bestuur decharge (goedkeuring verlenen- red.) voor het gevoerde financiële beleid.’

 Onacceptabel

De wijkraad informeert donderdag de leden via e-mail over de kwestie. ,,We zijn een vereniging en dus leggen we verantwoording af’’, zegt voorzitter Koos Ham.
De gemeente Apeldoorn noemt de aangifte ‘een belangrijk signaal’. ,,Omdat elke vorm van fraude met gemeenschapsgeld onacceptabel is’’, beschrijft woordvoerder Harm Korendijk. De gemeente wil zich er hangende het onderzoek niet verder over uitspreken. ,,Op dit moment is er dus ook nog niks te zeggen over de hoogte van het bedrag en in hoeverre het bedrag teruggevorderd kan worden.’’

  1. Wat haalt een lagere snelheid op de snelweg  nou uit voor plaatsen die er dichtbij liggen?
    Vraag van de week

    Wat haalt een lagere snelheid op de snelweg nou uit voor plaatsen die er dichtbij liggen?

    De snelheid op delen van de A1 en A50 gaat omlaag naar 100 kilometer per uur, als het aan de politiek in Apeldoorn ligt. Ook sommige provinciale politici willen lagere limieten op snelwegen, D66 bepleit het landelijk. Dat is beter voor het milieu, veiliger, en gezonder voor de directe omgeving. Hoeveel precies? Dat is niet eenvoudig te zeggen - want afhankelijk van meerdere factoren.