Volledig scherm
PREMIUM
De winkellocatie aan de Europaweg in Apeldoorn maakt plaats voor een nieuw - groter - winkelcentrum. © Kevin Hagens

Winkelbolwerk Europaweg bij nieuwbouw flink groter

De winkelstrook aan de Europaweg gaat volgend jaar tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuw winkelcentrum. De eigenaren zijn daarover in gesprek met de gemeente. De nieuwbouw zou pakweg anderhalf keer zo groot moeten worden als de huidige sterk verouderde winkellocatie.

De winkellocatie is al vele jaren onderwerp van gesprek. Toen de plannen voor een nieuw winkelcentrum bij Omnisport werden ontwikkeld, met louter grootschalige winkels, werd de Europaweg als ‘wisselgeld’ genoemd. De gemeente wilde voorkomen dat er te veel van dat soort winkels in Apeldoorn komen. Het verdwijnen van de panden aan de Europaweg werd als een van de manieren daarvoor gezien. De winkelketens die daar hun geld verdienden, moesten maar verhuizen naar De Voorwaarts. 

  1. Wat haalt een lagere snelheid op de snelweg  nou uit voor plaatsen die er dichtbij liggen?
    Vraag van de week

    Wat haalt een lagere snelheid op de snelweg nou uit voor plaatsen die er dichtbij liggen?

    De snelheid op delen van de A1 en A50 gaat omlaag naar 100 kilometer per uur, als het aan de politiek in Apeldoorn ligt. Ook sommige provinciale politici willen lagere limieten op snelwegen, D66 bepleit het landelijk. Dat is beter voor het milieu, veiliger, en gezonder voor de directe omgeving. Hoeveel precies? Dat is niet eenvoudig te zeggen - want afhankelijk van meerdere factoren.