Yvonne de Vries is Apeldoorner van het jaar.
Volledig scherm
Yvonne de Vries is Apeldoorner van het jaar. © Tera Busser

Yvonne de Vries is Apeldoorner van het jaar

Yvonne de Vries is door Vereniging Oud Apeldoorn (VOA) uitgeroepen tot Apeldoorner van het jaar 2019. Dat gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van de VOA in de Heemgaard.

De Vries was als ambtenaar van de gemeente Apeldoorn nauw betrokken bij het bewaren van de plaatselijke cultuurhistorie. Ze ging in 2019 met pensioen. De Vries zorgde er met andere partijen onder meer voor dat het Theehuis voor Park Berg & Bos behouden bleef en dat de kroontjes op het hekje bij De Naald terugkeerden. Ook stond ze aan de wieg van de Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM). 

Grenspalen

De geboren Haagse was 33 edities lang de voortrekker bij de Open Monumentendagen. Ook speelde ze een rol bij het herstel van de tientallen grenspalen in de gemeente Apeldoorn. De Vries was zichtbaar verrast toen ze tot Apeldoorner van het jaar werd uitgeroepen.

‘Met een tomeloze inzet heeft zij eraan bijgedragen de geschiedenis van de gemeente Apeldoorn zowel in woord als in beeld vast te leggen’, zo staat onder meer op de oorkonde die ze kreeg uitgereikt. 

Sinds 2001 benoemt de VOA de Apeldoorner van het jaar. Eerder werden onder meer het ASK-Theater, de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, Truckersdag en Vrienden van de Grote Kerk in het zonnetje gezet.

 1. Voorganger Baptistengemeente Apeldoorn en Emmeloord genezen van corona: ‘Ik hield me voor dat ik niet bang was’
  PREMIUM

  Voorganger Baptisten­ge­meen­te Apeldoorn en Emmeloord genezen van corona: ‘Ik hield me voor dat ik niet bang was’

  Hij voelde een enorme opluchting, die ochtend - vorige week - toen de thermometer voor het eerst in vijftien dagen geen verhoging meer aangaf. ,,Ik ben erdoor”, dacht voorganger Erik van Duyl (53) van de Baptistengemeente Apeldoorn en Emmeloord. ,,Ik hield me in die weken voor dat ik niet bang was. Maar toen ik zag dat de koorts weg was, besefte ik pas dat ik onder spanning heb geleefd.”
 2. Senna (15) meldt zich aan voor ‘Even Apeldoorners bellen’: ‘Het is toch zielig om zo iemand helemaal alleen te laten zitten’
  PREMIUM

  Senna (15) meldt zich aan voor ‘Even Apeldoor­ners bellen’: ‘Het is toch zielig om zo iemand helemaal alleen te laten zitten’

  Veel ouderen zitten momenteel thuis en vereenzamen doordat ze geen bezoek krijgen. Daarom bedacht netwerk ‘Skill-Ability’ dat het in deze tijd wel leuk zou zijn voor de ouderen als zij regelmatig gebeld worden door een jongere tussen de 15 en 30 jaar. Senna Carras (15) is één van de jongeren die zich voor ‘Even Apeldoorners Bellen’ heeft aangemeld.