Auto tegen drone: welke is het snelst?
Bayon heet de nieuwe, compacte SUV van Hyundai. Hij is iets kleiner dan de Kona en eigenlijk de SUV-variant van de i20. Onze Belgische collega's van HLN Drive lieten de Hyundai Bayon tegen een drone racen. Het resultaat zie je in de video.
De nieuwe Hyundai is vernoemd naar Bayonne, een kleine, Franse stad. Hij is een speciaal voor de Europese markt ontwikkelde SUV die 4,18 meter lang is en een wielbasis heeft van 2,58 meter. De afstand tussen de voor- en achteras is daarmee net zo groot als bij de i20 waarmee de Bayon zijn basis deelt. Wel is hij zo’n 14 centimeter langer en 5 centimeter hoger.
De Kona is - sinds de facelift - 4,22 meter lang en daarmee nipt groter dan de Bayon. De wielbasis van de Kona is met 2,60 meter een bescheiden 2 centimeter groter. Ruim is Hyundai’s nieuwste compacte cross-over in ieder geval. De bagageruimte heeft een inhoud van 411 liter. De i20 biedt achterin 41 liter meer, maar de Bayon kan meer bagage vervoeren dan grote broer Kona (361 liter).
Het interieur zorgt voor weinig verrassingen, want het dashboard is identiek aan dat van de i20. Ook hier achter het opvallend vormgegeven stuur een 10,25-inch digitaal instrumentarium met ernaast een net zo groot display dat bij het infotainmentsysteem hoort, al is ook een kleiner 8-inch scherm beschikbaar voor de variant met een eenvoudiger systeem. Het binnenste wordt verder opgeleukt met sfeerverlichting, naar goed voorbeeld van de i20. Afhankelijk van de gekozen uitvoering kun je smartphones en tablets draadloos opladen. Een uitgebreid audiosysteem van Bose is optioneel.
Prijzen
Hyundai heeft deze maand ook al wat prijzen van de Bayon bekendgemaakt. De prijslijst begint bij €21.695 voor de Bayon met een 100 pk sterke mild-hybride 1.0 T-GDI, die altijd gekoppeld is aan een handgeschakelde iMT-zesbak. Dit is een versnellingsbak die automatisch loskoppelt bij gas los. Met die aandrijflijn snelt de Bayon met stevig poken in 10,7 seconden van 0 naar 100 km/h. De topsnelheid ligt op 183 km/h.
Een trede hoger in het aanbod staat de 120 pk sterke 1.0 T-GDI, eveneens een mild-hybride krachtbron. Die heb je vanaf €25.795. Wie daarvoor kiest, heeft altijd de zeventraps DCT-automaat aan boord. Daarmee is de Bayon iets sneller: 0-100 km/h is in 10,4 seconden achter de rug en de topsnelheid bedraagt 185 km/h. Ook zit de Bayon met die krachtbron standaard wat beter in zijn spullen, want de i-Motion-uitvoering van de instapversie slaat Hyundai in dat geval over en het begint direct bij de Comfort.
Standaard heeft de Hyundai Bayon onder meer cruise-control, bluetooth-connectiviteit, een DAB+-radio, noodrem-assistent, vermoeidheidsherkenning, een actieve rijbaan-assistent en grootlicht-assistent. Een eerste test met de Bayon vind je in dit artikel van Autoweek.
De drone of de Hyundai Bayon: wie er uiteindelijk won in de snelheidsrace, zie je in onderstaande video.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is het verhaal achter de mysterieuze Mercedes met de naam Will.i.AMG
Popster Will.i.am die een unieke auto van het Mercedes-sportwagenlabel AMG ontwerpt en een bijbehorende zesdelige documentaire die deze maand in première gaat op het filmfestival van Cannes. Wat is hier aan de hand? Dit is het verhaal achter de mysterieuze Will.i.AMG. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUM
Hoe de ambulance vaker op tijd komt met behulp van de wiskunde van Rob
De ambulance die een te lange aanrijtijd heeft om een leven te redden, het is een schrikbeeld. Rob van der Mei maakt met behulp van wiskundige modellen hulpdiensten met ambulancevoertuigen efficiënter. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.”
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Een bon voor een te brede auto?
‘Bij wegwerkzaamheden is een van de rijstroken vaak verboden voor auto’s die meer dan 2 meter breed zijn. De meeste moderne, grote auto’s zijn echter van spiegel tot spiegel vrijwel zeker meer dan 2 meter breed. Wat zegt de politie of de verzekering bij een ongeval met zo’n te brede auto?’, vraagt lezer Rik Koorenhof in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. -
Topman BMW: ‘Autofabrikanten maken hun beloftes niet waar’
Topman Frank Weber van BMW beticht concurrenten ervan dat zij hun beloftes niet waar maken. ,,Ze spelen een spelletje met de verwachtingen van de consument’’, oordeelt Weber in een vraaggesprek met deze site. Volgens hem worden vooral laadsnelheden en reikwijdten van elektrische auto’s in de praktijk niet gehaald. -
Steeds krapper op de achterbank door elektrisch rijden
Passagiers op de achterbank betalen de tol voor het elektrisch rijden. Zij worden in toenemende mate geconfronteerd met minder hoofdruimte, als gevolg van een scherp aflopende daklijn. Die leidt ook tot kleinere zijramen en dus minder uitzicht. Ontwerpers kiezen voor de aflopende daklijn zodat het rijbereik groter wordt.