VW, Mercedes-Benz en Geely doneren massaal mondkapjes aan ziekenhuizen.
Volledig scherm
VW, Mercedes-Benz en Geely doneren massaal mondkapjes aan ziekenhuizen. © ANP

Autofabrikanten schenken massaal mondkapjes aan ziekenhuizen

Autofabrikanten als Volkswagen en Mercedes-Benz hebben aangekondigd dat ze honderdduizenden mondkapjes zullen doneren aan klinieken en overheidsinstanties.

Volkswagen kondigde aan minstens 200.000 mondkapjes te willen leveren uit de eigen voorraad. Ze zullen ter beschikking worden gesteld aan klinieken, dokterspraktijken, gezondheidsdiensten en gemeentelijke autoriteiten. Het gaat om zogeheten FFP-2- en FFP-3-mondkapjes. 

Deze gezichtsmaskers bieden professionele bescherming tegen ziekteverwekkers en schadelijke stoffen in de lucht en helpen dus ook tegen het coronavirus. Ook Mercedes-Benz zal ongeveer 110.000 maskers overdragen, in dit geval aan de deelstaatregering van Baden-Württemberg. ,,We willen ons steentje bijdragen om de volksgezondheid te ondersteunen", aldus een woordvoerder. 

Maskers en handschoenen

De grote Chinese autofabrikant Geely - ook eigenaar van Volvo - schonk eerder al ‘dringend noodzakelijke medische benodigdheden’ aan verschillende getroffen regio’s in Europa en Azië. De benodigdheden zijn inmiddels ook onderweg naar Duitsland en Zweden. Het gaat daarbij om onder meer gezichtsmaskers en handschoenen. 

  1. ‘De politie mag soms nog wel harder rijden’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘De politie mag soms nog wel harder rijden’

    ,,Een lezer vroeg laatst of de politie de maximumsnelheid met meer dan 40 km/u mag overschrijden. Ja, dat mag als het nodig is voor ons werk en als het ook veilig kan. In onze brancherichtlijn staat dat je mag afwijken, mits het nodig en verantwoord is. Bovendien moeten wij dit melden. Vrijgesteld van deze meldplicht zijn eenheden belast met verkeershandhaving, persoonsbeveiliging, arrestatieteams et cetera. Als bestuurder blijf je altijd verantwoordelijk voor je gedrag en als je brokken maakt door onverantwoord rijden, word je op het matje geroepen”, meldt lezer Richard Valenteijn, o.a. motorrijder politie Noord-Holland.