Automobilisten krijgen waarschuwingssysteem voor ambulances
met videoDe overheid gaat samenwerken met de leveranciers van navigatiesystemen en autofabrikanten om automobilisten beter te waarschuwen voor politieauto's, brandweerwagens of ambulances die met spoed onderweg zijn. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is Nederland het eerste Europese land dat een dergelijke samenwerking realiseert.
De app van Flitsmeister nam de afgelopen jaren al het voortouw met een dergelijke service en dit bedrijf is nu ook een van de partners in het project. De gebruikers van de navigatie van de ANWB, Be-Mobile (waar Flitsmeister onderdeel van is), Hyundai, Kia, Inrix en TomTom zullen binnenkort de nieuwe dienst, in samenwerking met de overheid, ervaren: hun auto of app zal waarschuwen als een voertuig met zwaailicht en sirene nadert.
Er wordt gemeld welk voertuig eraan komt en van welke kant. Eerst geldt dit nog alleen voor ambulances, later dit jaar ook voor andere hulpverleningsvoertuigen. Inmiddels zijn zo'n 80 procent van de ambulances in Nederland met de benodigde technologie uitgerust. Het systeem werkt als volgt: een ambulance die een spoedrit gaat maken, geeft automatisch zijn gps-coördinaten door aan een centrale die de data vervolgens naar de navigatiebedrijven doorstuurt. Omdat het navigatiesysteem ook precies weet waar de gebruiker zich bevindt, kan de waarschuwing worden gegeven.
Vanmiddag is minister Harbers aanwezig bij de start van het project in Utrecht. Gehoopt wordt dat de komende tijd meer bedrijven zich bij het initiatief, met de naam Safety Priority Services (SPS), zullen aansluiten. ,,Inmiddels gebruikt 98 procent van de automobilisten digitale informatie onderweg. Daarnaast blijkt uit proefprojecten dat het onderweg waarschuwen een positief effect heeft op de verkeersveiligheid‘’, aldus Harbers. ,,Ik wil graag inspelen op deze ontwikkelingen, ook omdat bestuurders van bijvoorbeeld auto’s en vrachtwagens aangeven deze waarschuwingen te waarderen en hier meer en meer op vertrouwen.”
Het systeem zal uiteindelijk niet alleen voor spoedvoertuigen waarschuwen, maar ook voor spookrijders, de staart van een file (waar onoplettende automobilisten soms op knallen), obstakels op de weg, wegwerkzaamheden, weginspecteurs van Rijkswaterstaat die langs de weg staan, ongevallen, afgesloten rijstroken (rood kruis), een glad wegdek of weersomstandigheden die de verkeersveiligheid in gevaar kunnen brengen.
Schoolzones mijden
De automobilist kan via de nieuwe dienst ook informatie krijgen over bijvoorbeeld de geldende maximale snelheid. Op termijn wordt gekeken of het routeadvies van de navigatiediensten rekening kan houden met mogelijk verkeersonveilige situaties, zodat bijvoorbeeld schoolzones gemeden kunnen worden.
Het waarschuwingssysteem zal vanaf 2025 wettelijk verplicht worden in Europa. In de huidige samenwerking combineren de zes bedrijven hun eigen data met die van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW), dat beheerd wordt door de overheid.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AUTOTEST
Test Toyota Aygo X: verbetering heeft wel een prijs
Een Toyota Aygo kocht je begin dit jaar nog voor 12.835 euro. Zijn opvolger, de Aygo X, kost in de geteste uitvoering 24.455 euro. De prijsstijging komt door strengere regels en betere technologie. Kun je niet beter de iets duurdere Yaris kopen? -
Dit zit er in en achter de flitsauto’s van de politie
De meeste bekeuringen door mobiele radarcontroles worden gegenereerd door grijze Volkswagen Transporter-busjes, maar er zijn meer manieren om hardrijders te beboeten. AutoWeek onderzocht wat er achter - en in - de flitsauto’s van de politie zit. -
AUTOTEST
Test MG 5: elektrische stationwagon is uniek en niet te duur (maar ook niet perfect)
Het Chinese MG heeft voorlopig het rijk alleen met een elektrische stationwagon. De MG 5 oogt misschien niet heel modern of spraakmakend, maar blijkt behoorlijk praktisch en redelijk betaalbaar. -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan? -
PREMIUM
Toch hogere kilometervergoeding voor Ronald en collega’s: ‘Met meer plezier naar het werk rijden’
Werknemers van zorgorganisatie ASVZ, onder meer actief in de regio’s Drechtsteden en Rotterdam, krijgen toch een hogere kilometervergoeding voor woon-werkverkeer: dat gaat van 8 naar 12 cent per kilometer. Zwijndrechtenaar Ronald Pruysen (56), die bij deze nieuwssite in juni alarm sloeg over de lage reiskostenvergoeding, is ‘redelijk tevreden’.
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.