ANP
Volledig scherm
© ANP

Automobilisten moeten gaan betalen voor elke gereden kilometer, ook als die buiten Nederland gereden zijn

StellingAutomobilisten moeten vanaf 2030 gaan betalen voor elke kilometer, waar of op welk tijdstip ze die ook rijden. Ook in het buitenland gereden kilometers tellen dan mee. Dat is het plan dat dit kabinet voor ogen heeft met rekeningrijden.

25 reacties

 • Aalt Ubels

  3 weken geleden
  Welk sijsteem kan de gereden kilometers bij houden en hoe makkelijk wordt dit om te omzeilen??? Krijgen we een soort takograafschijf in de auto?😄
 • R. Bruggencate

  2 maanden geleden
  Kilometerheffing prima, maar dan belasten in het land waar je de kilometers maakt. Ik denk niet dat het juridisch hard te maken is om kilometers die in het buitenland gereden zijn in Nederland te belasten. Ik ben in elk geval niet van plan voor mijn buitenlandse kilometers in Nederland belasting te gaan betalen. Dit komt aardig in de buurt van een belasting op het inademen van frisse lucht. Zoveelste wanhoopspoging van een kabinet dat de weg kwijt is.
 • Minze Broersma

  2 maanden geleden
  Dat per kilometer betaald moet worden is niet zo gek. Maar dat ik ook nog in Nederland moet betalen terwijl ik in het buitenland rijdt, is niet uit te leggen, waar slaat dat op. En daarnaast nog overal tol en vignetten betalen in het buitenland. Ik betaal dan dubbel, terwijl een buitenlander hier niets betaald. Het is niet voor het eerst dat de overheid in strijd handelt met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Waarom lossen we grensoverschrijdende zaken niet op als één Europa.
 • T. Reinerink

  2 maanden geleden
  Hoog inzetten en vervolgens met een iets sobere regeling komen in de hoop dat deze er gaat door komen? Wettelijk lijkt het me onmogelijk heffingen voor in het buitenland gereden kilometers op te leggen. Daar gaat Nederland niet over. Om draagvlak te verkrijgen zal ook in de buitengebieden het openbaar vervoer sterk verbeterd moeten worden. Daar is men namelijk veroordeeld tot de auto. Gaan buitenlandse voertuigen ook hier een kilometerheffing betalen? We wachten maar af! Onhaalbare zaak.
 • André Oord

  2 maanden geleden
  Dus de tolwegen betaal ik in het buitenland en de km. die ik daar maak ook nog eens, En hoe gaat dat met de Polen die hier werken en af en toe naar huis gaan?