Demonstranten van Greenpeace op de autoshow van Frankfurt, september 2019
Volledig scherm
Demonstranten van Greenpeace op de autoshow van Frankfurt, september 2019 © AFP

Autoshow Genève nu ook al bedreigd door wegblijvers

De jaarlijkse autoshow van Genève leek nog de meeste overlevingskans te hebben van alle Europese autobeurzen, maar staat nu ook onder druk. Opel, Peugeot, Citroën en Ford hebben laten weten dat ze er deze keer, in maart, niet bij zijn. Vorig jaar haakten Hyundai, Ford, Volvo, Opel en Jaguar Land Rover ook al af.

Daarmee is ook in Genève een trend gezet die andere autoshows al langer bedreigt en sommige inmiddels de kop heeft gekost, zoals de Nederlandse AutoRai. Teruglopende bezoekersaantallen en wegblijvende standhouders zijn funest voor de tentoonstellingen. Bovendien zijn de shows steeds vaker het doelwit van milieu-activisten.

De IAA in Frankfurt, 's werelds grootste autoshow, trok in september 2019 maar liefst 30 procent minder bezoekers dan de vorige editie. Ook daar meldden zich veel merken af, waaronder Alfa Romeo, Aston Martin, Citroën, Dacia, DS, Ferrari, Fiat, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Rolls-Royce, Subaru, Suzuki, Toyota en Volvo. 

Automerken steken het geld tegenwoordig liever in eigen marketingactiviteiten, in plaats van de aandacht te delen met de concurrentie op een autoshow. Bovendien hebben zij met hun omvangrijke activiteiten op internet en hun steeds luxueuzer en spannender ingerichte showrooms zélf het bestaansrecht van een autoshow aangetast. Wie alle informatie over een auto zoekt of een merk wil beleven, hoeft daarvoor niet meer naar een tentoonstellingshal te gaan. 

Een van de weinige autoshows die nagenoeg overeind blijft is die van Brussel. Daar is echter voor een ander concept gekozen: je kunt er auto's kopen, vaak voorzien van gunstige beursaanbiedingen, en dat trekt veel publiek. Alhoewel de autofabrikanten ook Brussel maar weinig primeurs gunnen.

Mis het niet. Al het nieuws over auto’s en mobiliteit, gratis in je mailbox: schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto