Beademingsapparatuur voor coronapatiënten aangedreven door ruitenwissermotoren van DAF
Ze laten normaliter de ruitenwissers van DAF-vrachtwagens heen en weer zwiepen. Maar de truckfabrikant heeft nu 1.000 van deze motoren beschikbaar gesteld voor beademingsapparatuur voor coronapatiënten.
Delen per e-mail
Zoals op meer plekken is in Brussel een project gaande om een eenvoudig beademingstoestel te ontwikkelen en te produceren. DAF speelt daarin een rol: de truckbouwer schenkt motoren voor de aandrijving van het apparaat.
DAF-medewerker Tjeerd van Ditshuizen hoorde vrijdagavond van een vriend van het initiatief van de universiteit en een uitvinderslaboratorium in Brussel. Nog in het weekend konden tien elektromotoren uit de voorraad in Eindhoven worden verstuurd om in Brussel te worden getest. Het resultaat: de voor de aandrijving van ruitenwissers bestemde motoren zijn ook perfect in staat om de blaasbalg van een beademingsmachine aan te sturen.
,,Ze werken in Brussel dag en nacht om zo snel mogelijk beademingsapparaten te kunnen laten produceren. Daarvoor zijn onderdelen nodig die voldoende voorhanden zijn”, vertelt Van Ditshuizen.
Motor kan het lang volhouden
De testen in Brussel toonden aan dat de motoren die DAF gebruikt ‘het sterkst en meest robuust’ zijn, zegt Jeroen Gielen van DAF. ,,Dat bleek met name bij de duurtesten. Het gaat er om dat de motor die de blaasbalg van de machine aandrijft het lang kan volhouden. Andere ruitenwissermotoren zijn ook getest maar die bleken niet sterk genoeg.”
Projectleider Jonathan Sterckx in Brussel bevestigt dat vijftien types van dergelijke motoren zijn getest. ,,Die van DAF bleek de nummer één te zijn. Het is geweldig dat die aan ons beschikbaar worden gesteld.”
De twee DAF-medewerkers legden afgelopen weekend contact met het eigen magazijn, met de leverancier van de ruitenwissermotoren en met de raad van bestuur. ,,De leverancier had er 500 op voorraad. Dat bedrijf kan de productie indien nodig opschalen tot vele duizenden per maand.”
De top van DAF besloot de eerste 1.000 stuks te doneren aan het project in Brussel. De eerste 100 motoren zijn dinsdag geleverd.
Assemblage in Audi-fabriek
Het prototype van de machine is in laboratorium FabLab gebouwd door een team van 40 studenten van de opleiding industrieel ingenieur van de Vrije Universiteit van Brussel. Zij krijgen ondersteuning van onderzoekers en professoren en onderzoekscentrum voor de maakindustrie Flanders Make.
Voor de blaasbalg en constructie van onderdelen zijn toeleveranciers gevonden. De software en elektronica wordt door het projectteam zelf ontwikkeld, stelt projectleider Sterckx. Voor de assemblage van de machines staat een ploeg medewerkers van de naastgelegen Audi-fabriek in Brussel gereed.
Uit heel Europa zijn volgens Sterckx aanvragen van geïnteresseerde partijen voor de machines binnengekomen. In België lijkt op dit moment geen tekort aan beademingsapparaten voor coronapatiënten te ontstaan.
Productie volgende week afgerond
De eerste vijftig machines worden momenteel aan duurtesten onderworpen. Parallel daaraan wordt verder gewerkt aan optimalisering van onderdelen. Verschillende prototypes zijn op hun functionaliteit beoordeeld door medewerkers van een ziekenhuis in Brussel. Productie van de eerste vijftig machines kan naar verwachting volgende week worden afgerond. Daarna kunnen de eerste beademingsmachines worden geleverd.
FabLab ook in Eindhoven
De ontwikkelaars in Brussel hebben de ambitie om snel op te schalen. Dat kan door het wereldwijde netwerk te gebruiken van FabLab, dat ook in Eindhoven een vestiging heeft. Het is de bedoeling om de ontwerptekeningen ook gratis beschikbaar te stellen aan andere partijen die zich op de productie van beademingsapparaten zouden willen storten. ,,Maar dat doen we pas als we zeker weten dat de machine veilig en volledig functioneert.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is de unieke ambulancebus die zes coronapatiënten tegelijk kan vervoeren
Bij de beelden van coronapatiënten die deze dagen worden overgebracht van Brabantse ziekenhuizen naar ziekenhuizen elders in het land valt vooral één voertuig op: de ambulancebus. Deze kan zes patiënten tegelijk vervoeren en beschikt over alle medische apparatuur en andere voorzieningen om ze in de bus te kunnen behandelen. -
Automobilist gepakt die 87 kilometer te hard over A12 scheurt: ‘Was toch rustig op de weg’
Politie Zoetermeer heeft vanochtend vroeg een automobilist in de kraag gevat die als een raket over de A12 richting Gouda scheurde. De bestuurder is opgepakt, zijn rijbewijs werd ingenomen. -
Groot voor weinig: waarom budgetmerk Dacia hogerop wil (en Lada misschien terugkeert)
In navolging van moedermerk Renault heeft Dacia vandaag ook veel nieuws. Zo gaat het merk samenwerken met het Russische Lada en kondigt de zojuist gepresenteerde Bigster Concept de grootste Dacia ooit aan. Want Dacia blijft weliswaar goedkope auto’s bouwen, het bedrijf wil ook meer geld verdienen. -
AUTOTEST Test Aiways U5: deze Chinees smaakt naar meer
De Aiways U5 is een van de eerste Chinese auto’s die daadwerkelijk in Nederland te koop zijn. En het moet gezegd: deze Chinees smaakt naar meer. -
Opties ‘uploaden’? Bij BMW kan het binnenkort ook
Bezitters van een BMW of Mini kunnen accessoires op hun auto in de toekomst aan- of uitzetten. Door de software draadloos aan te passen, worden onder meer camera’s, sensoren en rijhulpsystemen op afstand bediend. ‘Ook een pakket aan speciale geluiden voor elektrische auto’s, gemaakt door de beroemde componist Hans Zimmer, is mogelijk.’
-
Ford moet 3 miljoen auto's terugroepen wegens airbagprobleem
De Amerikaanse autofabrikant Ford moet van de Amerikaanse regulator voor het transport NHTSA drie miljoen auto's terugroepen door defecte aribags van Takata. De regulator verwierp dinsdag een verzoek om die terugroeping te vermijden. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Dacia Sandero: zo rijdt de nieuwste ‘Lidl op wielen’
Als vanouds is de nieuwe Dacia Sandero een soort voordeelsupermarkt op wielen: veel auto voor een overzichtelijke prijs. Waarom zou je nog doorsparen voor een A-merk? -
Formule 1-team en ‘sportieve’ e-auto’s: Alpine wordt nu een écht automerk
De Franse autobouwer Alpine draait nu alleen nog op de A110, een moderne versie van een klassieke sportcoupé. Maar als het aan moederbedrijf Renault ligt, groeit Alpine de komende jaren uit tot een ‘volwaardig merk’ met sportief getinte, volledig elektrische auto’s én een eigen F1-team.