Volledig scherm
Na vijf generaties neemt BMW afscheid van de M3 © BMW

BMW stopt met de legendarische M3

De M3 was de afgelopen decennia dé sportsedan van het merk uit Beieren. Maar na volgende maand zul je ‘m niet meer aantreffen in de folders. Het huidige model voldoet niet meer aan de steeds strengere eisen voor het uitlaatgas.

Van de BMW M3 zijn vijf modelgeneraties verschenen. Wie er nog een wil kopen, moet hem voor 1 april bestellen, want binnenkort wordt de productie beëindigd.  

De M3-motor overschrijdt een bepaalde waarde in de uitlaatgas-eisen, waardoor het motorblok voorzien moet worden van een partikel-filter. BMW vindt dat niet de moeite en de investering waard, omdat de gehele 3 Serie binnen een jaar wordt vervangen door een nieuwe generatie. De BMW M4, die technisch gezien identiek is aan de M3, wordt wel voorzien van zo'n filter. De 4 Serie is namelijk pas later  aan vervanging toe.

Fijne partikels

De BMW M3-motor kan op zich prima meekomen in de nieuwe testcyclus, behalve op het gebied van fijne partikels. Die zijn bij de jongste generatie direct ingespoten benzinemotoren over het algemeen hoger dan bij de jongste generatie (Euro6c) diesels. 

Het is daarmee ook feitelijk oneerlijk om alleen de diesels de zwarte piet toe te spelen, want het blijkt dat juist de kleinste partikels van de direct ingespoten benzinemotoren de meeste schade kunnen aanrichten in het menselijk lichaam. BMW heeft niet gezegd dat er definitief een einde komt aan de M3. Maar áls het model terugkomt, zal dat waarschijnlijk niet voor 2020 zijn.