In Grünheide, bij Berlijn, is het bouwrijp maken van het voormalige bosterrein inmiddels begonnen. Volgend jaar moet hier de eerste Europese autofabriek van Tesla staan
Volledig scherm
In Grünheide, bij Berlijn, is het bouwrijp maken van het voormalige bosterrein inmiddels begonnen. Volgend jaar moet hier de eerste Europese autofabriek van Tesla staan © AP

Bosmieren moeten verhuizen vanwege autofabriek Tesla

De bosmieren op het toekomstige bouwterrein van de nieuwe Tesla-fabriek bij Berlijn zijn aan een verhuizing begonnen. Zij moeten plaatsmaken voor de bouw en zijn daarom deze week, compleet met de mierenhoop waarin zij wonen, in witte tonnen gestopt. Vervolgens zijn de mierenhopen in een verderop gelegen bos geplaatst.

De verhuizing is onderdeel van de vergunning voor de bouw, die Tesla met de plaatselijke autoriteiten moest ondertekenen.  Ook zandhagedissen en vleermuizen moeten een nieuwe leefomgeving zoeken. Op de bouwplaats, een voormalig bos, staan nog enkele bomen overeind nadat daar de afgelopen weken een groot aantal bomen  is gekapt. Ook de laatste bomen moeten er een dezer dagen aan geloven.

Bij de inspanningen om de flora en fauna te beschermen hebben de plaatselijke autoriteiten en Tesla het adviesbureau Arcadis en de natuurorganisatie Natur und Text ingeschakeld. Tesla wil in Grünheide (Kreis Oder-Spree) bij Berlijn zijn eerste Europese fabriek vestigen. Die moet vanaf de zomer van 2021 een half miljoen auto's per jaar kunnen produceren. De officiële milieuvergunning is nog niet verleend, maar op eigen risico gaat Tesla toch alvast door met de voorbereidingen.