Volledig scherm
© Shutterstock

De contactloze autosleutels van deze merken zijn het makkelijkst te klonen

De contactloze autosleutels van een groot aantal modellen van Toyota, Kia, Hyundai en Tesla maken gebruik van zwakke cryptografische codes. Daardoor zijn deze contactloze sleutels gemakkelijk te klonen, zo concluderen onderzoekers van universiteiten in Leuven en Birmingham.

Om te voorkomen dat iemand met een auto aan de haal gaat zijn deze sinds 1995 in de EU uitgerust met een startonderbreker. Op die manier is sindsdien een identificatie via radiogolven met de contactloze autosleutel nodig om een auto te kunnen starten. De onderzoekers toonden aan dat er problemen zijn met de beveiliging van deze startonderbreker in modellen van de vermelde automerken. 

,,De gebruikte cryptografische codes zijn afgeleid van makkelijk te achterhalen codes en/of openbare informatie, zoals het serienummer van de autosleutel’’, aldus de onderzoekers. ,,Iedereen die in de buurt van de autosleutel kan komen, kan met behulp van een ontvanger voor radiogolven in enkele seconden de cryptografische code achterhalen en de startonderbreker omzeilen.’’ 

Update

Het gaat volgens professor Bart Preneel, cryptograaf en diensthoofd van onderzoeksverband COSIC om miljoenen auto's van de merken Toyota, Kia, Hyundai en Tesla van 2008 tot nu, maar mogelijk ook om andere automerken. De onderzoekers hebben inmiddels alle betrokken fabrikanten met een individueel rapport op de hoogte gebracht van de onderzoeksresultaten en deze hebben inmiddels snel gereageerd. Tesla bijvoorbeeld heeft volgens de onderzoeksgroep het probleem met zijn contactloze autosleutels inmiddels opgelost via een draadloze software-update voor alle sleutels.

Kijk hier naar onze meest bekeken video's:

  1. ‘Heeft mijn Porsche een computerfout en moet ik dat accepteren?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Heeft mijn Porsche een computer­fout en moet ik dat accepteren?’

    ,,Bij de aflevering van mijn Porsche Macan (2,0 liter viercilinder) meldde de boordcomputer dat ik 17.000 km of een jaar met de olie kon doen, terwijl de documentatie 30.000 km of 2 jaar voorschrijft. Het wordt door een sensor en de computer bepaald, zegt mijn dealer. Dat is niet waar: elke keer staat er weer 17.000 km of 1 jaar. Ik denk dat die computer verkeerd is geprogrammeerd. Dat kost mij elk jaar 400 euro aan olie. Moet ik dit zomaar accepteren?”, vraagt lezer Paul Pardon.