Dit betekent het kleine extra cijfer op kentekenplaten (en tot deze hoogte kan het oplopen)
Op sommige kentekenplaten zie je een klein cijfer extra staan, boven of onder een streep tussen de letters en cijfers. Dat is de duplicaatcode. Wat is die duplicaatcode, hoe hoog kan die worden en mag je ‘m verwijderen?
Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat je een kentekenplaat moet vervangen. Dan moet er een nieuwe kentekenplaat worden gemaakt. Om te voorkomen dat er twee auto’s met precies dezelfde kentekenplaat rondrijden, komt er soms een extra cijfer, de duplicaatcode, op het kenteken te staan.
Bij omwisselen geen duplicaatcode
Als je kenteken voor de eerste keer is gebruikt, dan is de duplicaatcode 00. Die staat niet op de kentekenplaat vermeld. Ook krijg je geen duplicaatcode als je je kenteken omwisselt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de kentekenplaat te veel beschadigd raakt doordat je tegen de trekhaak van iemand anders rijdt.
Een ander voorbeeld is als je een kenteken met geperste letters en cijfers wilt vervangen door een exemplaar met opgelegde letters en cijfers. Daarbij zijn zwarte kunststof letters óp de plaat gemonteerd in plaats van erin geperst. Door het omwisselen bij een kentekenspecialist telt dit niet als een duplicaat en krijgt het kenteken geen duplicaatcode.
Kentekenplaat vermist
Het wordt anders als je een kentekenplaat vervangt omdat hij vermist is. Dan krijgt het kenteken een volgnummer, op de plaat, van het aantal keren dat hij is vervangen vanwege vermissing. Dan zie je dus een 1, 2 of hoger cijfer boven of onder een van de strepen van het kenteken staan. Als er meer dan negen maal een nieuwe kentekenplaat is afgegeven, dan verplaatst het getal van boven de streep naar onder de streep. Dit alles wordt gedaan om te voorkomen dat iemand anders de verloren kentekenplaat gebruikt voor een ramkraak, veel te hard rijden of tanken zonder betalen en jij daardoor in de problemen komt. Immers: jouw goede kentekenplaat is nu te herkennen aan het extra getal dat erop staat.
De hoogst uitgegeven duplicaatcode is volgens kenteken-verzamelaar en -kenner Bart Bartholomeus nummer 19. Vanaf de 10 is alleen het laatste cijfer op het kenteken te zien en niet de 1 van het tiental, aldus voertuiginfoblogger Jasper Verweij op zijn site. Bartholomeus zegt te weten wat er gebeurt als deze ongelukkige bestuurder verdergaat met verliezen van platen: na het cijfer 9 onder het koppelteken zal het voertuig een nieuw kenteken krijgen.
Welke kentekenplaten kunnen een duplicaatcode krijgen?
Een duplicaatcode geeft het RDW voor de gele kentekenplaten met het EG-logo aan de linkerkant, de zogenaamde GAIK-kentekenplaten. Daarnaast kunnen ook de eigenaars van taxi’s (de lichtblauwe kentekenplaten) en bromfietsen te maken krijgen met een duplicaatcode op het kenteken.
Een duplicaatcode zul je niet zien op de kleinere 18.2, ofwel ‘Amerikaanse’ kentekenplaten. Door hun formaat kan er op de kentekenplaat geen cijfer worden meegeperst. Mochten ze een plaat verliezen of wordt hij gestolen, dan krijgen ze wel een aantekening op het kentekenbewijs en een hoger getal in de laminaatcode van het kenteken. Ook een CD-kenteken krijgt geen duplicaatcode. Bij verlies of diefstal krijgen de eigenaren van deze voertuigen een geheel nieuw kenteken.
Wegpoetsen mag niet
Het cijfertje op de kentekenplaat word soms als storend ervaren, omdat het iets zou zeggen over hoe mensen met het voertuig omgaan. Daarom hebben sommige mensen geprobeerd de duplicaatcode te maskeren door de zwarte folie op het cijfertje weg te vijlen. Dat kon tot maart 2014 ongestraft omdat in de regelgeving niet expliciet werd vermeld dat de duplicaatcode moest bestaan uit zwarte onuitwisbare tekens. Dit is dus in 2014 hersteld, meldt blog.kenteken.tv.
Papieren kentekenbewijs vermist
Soms moet er een nieuw papieren kentekenbewijs moet worden afgegeven. Dat krijgt ook een duplicaatcode. Die komt óf rechtsboven op het kentekenbewijs deel 1A te staan, óf hij staat vermeld als onderdeel van de voertuigcode op dat deel van het kenteken.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gepersonaliseerde nummerplaten in België: hoeveel kost zo'n kenteken en wat zijn de regels?
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Fan uit Noorwegen heeft ‘PSV’ als kentekenplaat: ‘Ik ben erbij in Bodø’
PSV-supporters zijn er over de hele wereld, dus ook in Noorwegen waar PSV donderdagavond de wedstrijd tegen Bodø/Glimt in de Europa League-poulefase afwerkt. Een van de toeschouwers is de in Noorwegen woonachtige Hans van der Weijde, die vandaag vanuit Oslo naar ‘Boede’ vertrekt, zoals de naam van de stad met 55.000 inwoners wordt uitgesproken. -
Zo gaat de accu van je elektrische auto een leven mee
Om ervoor te zorgen dat de batterij van een elektrische auto de best mogelijke prestaties levert en lang meegaat, moet deze met zorg worden behandeld. Maar hoe doe je dat precies? -
Welke gegevens slaat de binnenkort verplichte black box in je auto op?
In vliegtuigen wordt al tientallen jaren een zwarte doos geïnstalleerd en vanaf juli 2024 is zo'n controlekastje ook verplicht in alle nieuwe auto’s. Maar wat is nu precies zo'n Event Data Recorder en wie mag deze gegevens allemaal inzien?
-
In deze gemeente is de kans dat je auto gestolen wordt het grootst
-
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM2
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.