De ambulancebus is een omgebouwde lijnbus uit het openbaar vervoer.
Volledig scherm
De ambulancebus is een omgebouwde lijnbus uit het openbaar vervoer. © Ambulancezorg Nederland

Dit is de unieke ambulancebus die zes coronapatiënten tegelijk kan vervoeren

Bij de beelden van coronapatiënten die deze dagen worden overgebracht van Brabantse ziekenhuizen naar ziekenhuizen elders in het land valt vooral één voertuig op: de ambulancebus. Deze kan zes patiënten tegelijk vervoeren en beschikt over alle medische apparatuur en andere voorzieningen om ze in de bus te kunnen behandelen.

In heel Nederland bestaat er maar één zo’n bus en hij is in 2016 geleverd door de firma Visser in Leeuwarden, een bedrijf dat is gespecialiseerd in de bouw van ambulances. Het betreft een uit 2003 stammende, omgebouwde lijnbus (type Van Hool A330) die vroeger dienst deed in het openbaar vervoer. 

De bus is eigendom van de drie noordelijke Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV's) en bedoeld om bij een calamiteit razendsnel zes mobiele behandelplaatsen tegelijk ter plekke te krijgen. Zoals elke ambulance beschikt de bus over blauwe zwaailichten en een sirene. Op het dak zijn airco's en zonnepanelen geplaatst. En achterin de bus is een centrale computer ingebouwd die alle zes de behandelplekken tegelijk kan monitoren.

Vanaf ‘code 10'

De bus wordt volgens de richtlijnen van de ambulancezorg ingezet vanaf code 10, oftewel bij incidenten met een verwacht aantal slachtoffers van tien of meer. De bus staat altijd paraat op Groningen Airport Eelde. Het is geen toeval dat juist de hulpverleners in het noorden van het land over een dergelijk voertuig beschikken. Er bestaan landelijke richtlijnen om bij een calamiteit binnen een bepaalde tijd een bepaalde hoeveelheid slachtoffers te kunnen behandelen en naar ziekenhuizen te kunnen vervoeren. Maar het noorden van het land kent over het algemeen grotere rijafstanden en heeft relatief minder beddencapaciteit in ziekenhuizen.

De ambulancebus arriveert bij het UMCG in Groningen.
Volledig scherm
De ambulancebus arriveert bij het UMCG in Groningen. © DvhN

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist: