Dit wordt allemaal gedaan bij een kleine beurt
Bij het onderhoud van de auto gaat het vaak over een kleine of een grote beurt. Sommige onderdelen hoeven minder vaak nagekeken te worden. Bij een kleine beurt komen dan ook vooral die zaken aan de orde die regelmatiger aandacht vereisen.
Wat er precies gebeurt bij een kleine beurt staat in het onderhoudsboekje. Het kan namelijk per auto verschillen. Wat er bij jouw auto wordt gedaan, kan dus verschillen met wat in dit artikel staat.
Vloeistoffen controle en verversen olie
Bij auto’s die een verbrandingsmotor hebben is een belangrijk onderdeel het vervangen van de olie. Het oliefilter wordt ook gelijk vervangen. Dat is bij een kleine beurt vaak ook direct het meest ingrijpende onderdeel. Daarnaast bekijkt de monteur ook de niveaus van de vloeistoffen: remvloeistof, ruitenwisservloeistof en vult deze zo nodig bij. En gesproken over de ruitenwissers: ook die worden bij de kleine beurt gecontroleerd en indien nodig vervangen.
Controle banden
Bij de kleine beurt zullen de banden een (visuele) controle krijgen op slijtage en veroudering. Natuurlijk wordt de bandenspanning gecheckt en het profiel gemeten en indien nodig gaat er meer lucht in de banden.
Remmen check
Ook de remmen worden nagezien. Zijn de remschijven en remblokken nog voldoende om tot de volgende beurt dienst te kunnen doen?
Uitlaatcontrole
Als de auto op de brug staat, is de uitlaat aan de beurt voor een inspectie. Die mag namelijk niet lekken. Tijdens de kleine beurt kijkt de monteur dat na.
Verlichting
Daarnaast wordt tijdens de kleine beurt de verlichting gecontroleerd. Werken alle lampjes nog zoals het moet? Bij nieuwe auto’s krijg je vaak een melding op het dashboard als een lampje kapot is. En een kapotte koplamp merk je meestal zelf al wel als je rijdt. Maar tijdens deze kleine beurt zie je dat ook achterlichtjes, remlichten en bijvoorbeeld de lampjes van de kentekenplaatverlichting soms moeten worden vervangen.
Uitlezen diagnosestekker
Meestal wordt de auto aangesloten op de diagnoseapparatuur van de garage om te zien of er elektronische meldingen zijn. En als het nodig is, kunnen die gelijk worden verholpen.
Combinatie kleine beurt met APK
De kleine beurt kan natuurlijk gecombineerd worden met een APK. De auto is dan toch bij de garage. Het scheelt je een extra bezoek en meestal kan de combinatie voordelig worden uitgevoerd.
Verschil per auto
Zoals eerder gezegd, de ene auto is de andere niet. Daarom zullen de aandachtspunten van een kleine beurt verschillen van auto tot auto. Het mag duidelijk zijn dat bij een elektrische auto de olie niet zal worden ververst. Die motorolie heeft deze auto immers niet! Soms wordt de beurt ook met meer punten uitgebreid voor oudere auto’s. Meestal kun je online bij jouw merk vinden welke aandachtspunten er voor jouw auto zijn.
Frequentie onderhoud
Bij de meeste auto’s zal een auto minstens een keer per jaar of na 10.000 tot zelfs 30.000 kilometer een beurt nodig hebben. Bij nieuwere auto’s geeft een service-indicator op het dashboard dit al aan. Regelmatig onderhoud is belangrijk om lang plezier van je auto te hebben.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kunnen we straks toch blijven rijden in benzineauto’s? Duits verzet zaait verwarring
Het late Duitse verzet tegen de uitfasering van de brandstofmotor zorgt voor groeiende onzekerheid in Brussel en ook in de autobranche zelf. -
Reistijd, geld en CO2-uitstoot naast elkaar gelegd: NS komt met vergelijker voor auto, fiets en trein
De NS komt met een nieuwe tool waarmee reizigers kunnen vergelijken hoeveel een reis aan CO2 uitstoot, hoeveel hij kost en hoe lang hij duurt. De bedoeling is dat reizigers daarmee makkelijker kunnen kiezen welke rit het beste bij hen past. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
Zo weet je of de airco van je auto aan onderhoud toe is
De airconditioning in je auto draait bij deze zomerse temperaturen overuren en is daardoor eerder toe aan onderhoud. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om je airco bij te laten vullen? -
-
-
Duitse wegenwacht constateert: ‘Aantal pechgevallen met elektrische auto’s meer dan verdubbeld’
Volgens de Duitse wegenwacht Adac is er geen verschil tussen verbrandingsmotoren en elektrische auto’s als het gaat om het onderdeel waar het vaakst problemen mee zijn. En nog iets opmerkelijks: het aantal pechgevallen met puur elektrische voertuigen en plug-inhybrides verdubbelde vorig jaar en ging van 25.000 naar 52.000. -
Deze auto reed twee miljoen kilometer met dezelfde motor en bak, dit is het geheim
Een Toyota Corolla uit 1993 heeft de kaap van twee miljoen kilometer gepasseerd. De auto is eigendom van een inwoner van Nieuw-Zeeland, die jaar in jaar uit bijna 1750 kilometer per week reed.