Volledig scherm
Irritaties in het verkeer: 99 procent van de automobilisten ervaart ze volgens Allianz Direct © Getty Images

Dit zijn de acht grootste ergernissen in het verkeer

Vrijwel alle Nederlanders met een rijbewijs ergeren zich weleens in het verkeer. Online verzekeraar Allianz Direct deed onderzoek naar de grootste frustraties achter het stuur en stelde een top acht samen.

Uit het enquêteonderzoek onder 1011 deelnemers (uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau Team Vier) blijkt dat bumperklevers (55 procent) en automobilisten die met hun smartphone bezig zijn (54 procent) de grootste ergernissen vormen in de auto.

De smartphone-checkende automobilisten zijn een nog grotere bron van frustratie bij vrouwen (59 procent) dan bij mannen (50 procent). Ook van snelheidsduivels zijn vrouwen (28 procent) minder gediend dan mannen (19 procent). Mannen ergeren zich daarentegen aanzienlijk vaker aan linksrijders dan vrouwen (respectievelijk 39 en 21 procent). 

Verblindende koplampen

Een andere irritatie die net niet in de top acht voorkomt, maar vooral door vrouwen wel als ergernis wordt genoemd, is verblinding door koplampen van tegemoetkomend verkeer (17 procent). Overwegend meer vrouwen (20 procent) dan mannen (14 procent) hebben hier last van.

Opvallend is dat 65-plussers zich vaker ergeren aan ‘asociaal’ rijgedrag. Vooral bumperklevers (62 procent), automobilisten die rechts inhalen (35 procent) en snelheidsduivels (34 procent) worden genoemd door de ouderen op de weg. Nederlanders tot dertig jaar maken zich daarentegen bovengemiddeld druk om situaties die leiden tot tijdsverlies, zoals langzame automobilisten (39 procent), linksrijders (32 procent), files (27 procent) en omleidingen (13 procent).

Het oneigenlijk gebruik van smartphones achter het stuur wordt een steeds grotere bron van ergernis. Zo werd deze irritatie in 2015 door 13 procent van de Nederlandse automobilisten genoemd, vorig jaar is dit gestegen naar 53 procent en nu zegt 54 procent zich hieraan te ergeren.

De top acht van meest genoemde irritaties achter het stuur

1. Bumperklevers

2. Smartphonegebruikers

3. Linksrijders

4. Automobilisten die afval uit het raam gooien

5. Langzame rijders

6. Snelheidsduivels

7. Automobilisten die rechts inhalen

8. Files

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto 

  1. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”