Dit zijn de actiefste trajectcontroles en flitspalen van Nederland
Vorig jaar werden bijna 6,7 miljoen snelheidsboetes uitgeschreven in ons land, zo blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De meest actieve trajectcontrole stond op de A2 en de meest lucratieve flitspaal in Gouda.
De meeste snelheidsovertredingen worden begaan in de gemeente Stichtse Vecht, gevolgd door Rotterdam, Haarlemmermeer, Utrecht en Amsterdam. Deze vijf gemeenten samen waren vorig jaar zelfs goed voor een kwart van alle Nederlandse snelheidsbekeuringen. In totaal werden er ruim 80.000 boetes uitgeschreven voor mensen die meer dan 30 kilometer per uur te hard reden.
Meeste snelheidsboetes op de A2
Dat de gemeente Stichtse Vecht bovenaan staat met 511.630 boetes, is niet zo vreemd. Dat komt vooral doordat de trajectcontrole op de A2 - de snelweg die dwars door de gemeente loopt - veel voertuigen registreerde die de maximale snelheid van 100 km/u overschreden. Ook in Rotterdam (376.632), Haarlemmermeer (327.632), Utrecht (318.020) en Amsterdam (220.028) kregen veel verkeersdeelnemers afgelopen jaar een prent voor te hard rijden. Het gaat daarbij om boetes voor auto’s, motoren, bromfietsen en vrachtauto’s.
De gemiddelde snelheidsoverschrijding van de bekeuringen in 2021 was 8 km/u, al verschilt dit provinciaal sterk. Zo wordt in Flevoland over het algemeen het hardst gereden. Van alle boetes waarin de exacte snelheid is aangegeven, is de gemiddelde Flevolandse snelheidsoverschrijding zelfs 9,7 km/u. Ook in Drenthe (9,1 km/u) en in Groningen (9,1 km/u) zijn de overtredingen gemiddeld gezien forser.
,,Als je een ongeval veroorzaakt zal de tegenpartij schadeloos worden gesteld", aldus Independer auto-expert Menno Dijcks. ,,Ook als je te hard rijdt. Maar bij ‘roekeloos’ gedrag, gedrag waarbij je een groot risico op schade voor lief neemt, kan de verzekeraar de schade op jou verhalen. Bijvoorbeeld bij rijden onder invloed of veel te hard rijden. Daar is geen harde grens voor, maar dat zal van geval tot geval worden beoordeeld.”
In Koggenland grootste snelheidsduivels
Op lokaal niveau zijn de verschillen groter. Van alle gemeenten met gemiddeld minstens één bekeuring per dag, rijden in Koggenland de meest extreme hardrijders. In deze Noord-Hollandse gemeente rijden beboete verkeersdeelnemers zelfs gemiddeld ruim 20 km/u te hard. In heel Nederland werden in totaal 80.000 boetes uitgeschreven voor mensen die meer dan 30 kilometer per uur te hard reden.
Auto-expert Menno Dijcks: ,,Een strafbeschikking vanwege te hard rijden kan grote invloed hebben op je autoverzekering. Je krijgt een strafbeschikking als je binnen en buiten de bebouwde kom meer dan 30 kilometer per uur te hard rijdt. Op de snelwegen ligt dat op 40 kilometer per uur. Dat moet je de volgende acht jaar melden bij het aanvragen van een andere verzekering.”
‘Forse snelheidsovertreding heeft meer consequenties dan alleen de boete’
Volgens Dijcks heeft een forse snelheidsovertreding meer consequenties dan een boete. ,,Als je bijvoorbeeld een andere auto koopt of wilt overstappen naar een goedkopere verzekering kunnen verzekeraars je weigeren omdat je een ‘groter moreel risico’ vormt voor de verzekeraar. Je kunt je dus minder gemakkelijk verzekeren in de toekomst.” Vorig jaar waren er zo’n 48.000 mensen die een strafbeschikking kregen voor te hard rijden.
Top 5 van gemeenten met de hoogste gemiddelde snelheidsoverschrijdingen:
Koggenland, Noord-Holland (gemiddeld 22,7 km/u te hard)
Waadhoeke, Friesland (gemiddeld 13,5 km/u te hard)
De Wolden, Drenthe (gemiddeld 13,1 km/u te hard)
Bodegraven-Reeuwijk, Zuid-Holland (gemiddeld 13 km/u te hard)
Heerde, Gelderland (gemiddeld 11,5 km/u te hard)
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dankzij Eindhovense chips kunnen Chinezen rijden in een robotaxi, zónder chauffeur dus
Een taxi die inzittenden netjes aflevert op bestemming, zonder dat er een chauffeur aan te pas komt. Vanaf maandag kan het in twee Chinese steden, dankzij chips van NXP uit Eindhoven. -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
PREMIUMmijn allessie
Aan Amerikanen bij Silvia en Ruud geen gebrek: ‘We noemen deze Christine 2, naar 't boek van Stephen King’
In hun kindertijd waren Silvia Brinkerink (58) en Ruud Geurts (54) al verknocht aan auto’s. Toen ze ‘groot’ werden had zij met haar ex een garagebedrijf en sleutelde hij hobbymatig heel wat af. Het lot bracht hen bij elkaar en de liefde voor Amerikaanse auto’s is de gemene deler. Ze hebben er maar liefst drie voor de deur staan. -
Chauffeur volgt blind zijn navigatie, trapt vol op de rem en zet vrachtwagen in zijn achteruit op de A16
Een vrachtwagenchauffeur nam de aanwijzingen van zijn navigatiesysteem wel heel erg serieus. Té serieus. Toen hij erachter kwam dat hij de verkeerde tunnelbuis van de Drechttunnel in zou rijden, ging hij - op de A16 - vol op de remmen. Niemand raakte gewond, maar de chauffeur kan wel fluiten naar zijn rijbewijs.
-
met video
Trajectcontrole beboet vanaf vandaag ook bij 70 km/u tijdens werkzaamheden
Trajectcontroles werden tot nu toe niet aangepast aan de maximumsnelheid tijdens werkzaamheden. Je kreeg dus geen boete als je sneller reed dan toegestaan. Vanaf vandaag wel en Utrecht heeft de primeur. -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
PREMIUM
Toch hogere kilometervergoeding voor Ronald en collega’s: ‘Met meer plezier naar het werk rijden’
Werknemers van zorgorganisatie ASVZ, onder meer actief in de regio’s Drechtsteden en Rotterdam, krijgen toch een hogere kilometervergoeding voor woon-werkverkeer: dat gaat van 8 naar 12 cent per kilometer. Zwijndrechtenaar Ronald Pruysen (56), die bij deze nieuwssite in juni alarm sloeg over de lage reiskostenvergoeding, is ‘redelijk tevreden’.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer