Dit zijn volgens Duits onderzoek de meest en minst betrouwbare auto's
De Duitse keuringsinstantie Tüv heeft de resultaten bekendgemaakt van een betrouwbaarheidsonderzoek onder 9,6 miljoen auto's. De keuringen van de Tüv zijn in grote lijnen vergelijkbaar met de APK in Nederland.
In de evaluatieperiode van juli 2020 tot juni 2021 werd 17,9 procent van de aangeboden voertuigen afgekeurd met ‘aanzienlijke’ of ‘gevaarlijke’ gebreken. In het voorgaande jaar was dat nog twee procentpunten meer. Volgens de Tüv komt dat vooral doordat automobilisten door de coronapandemie meer tijd hadden om hun auto goed te laten onderhouden.
Desondanks zijn er nog steeds veel voertuigen op de weg die de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Volgens het Tüv-rapport mocht 0,04 procent van de onderzochte voertuigen niet meer rijden. In totaal ging het om zo’n 10.000 voertuigen. Tien keer meer voertuigen moesten direct naar de werkplaats met ‘gevaarlijke mankementen’ zoals versleten remschijven, zwaar beschadigde banden of het volledig uitvallen van de remlichten.
Mercedes GLC
Net als in de voorgaande twee jaar was de overall winnaar de Mercedes GLC. Het percentage storingen in de 2 tot 3 jaar oude SUV’s is gemiddeld 1,5 procent. Dit is de laagste waarde van alle onderzochte auto’s. De Mercedes B-Klasse (1,9 procent defecten) en de Volkswagen T-Roc (2 procent) volgen op de tweede en derde plaats. In de categorie auto's van 4 tot 5 jaar oud wint de Audi Q2 (2,1 procent). De Porsche 911 staat met 3,3 procent storingen bovenaan bij de 6- tot 7-jarigen. Bij de categorie auto's van 8 en 9 jaar oud én van 10 tot 11 jaar oud staat de Audi TT aan de top.
Bij de beoordeling per voertuigklasse staat de Opel Karl bovenaan in de mini-klasse met een storingspercentage van 3,4 procent. In de categorie stadsauto's wint de Audi A1 met 2,9 procent. In de compacte klasse staat de Mercedes A-Klasse bovenaan met 2,5 procent. In de middenklasse wint de C-Klasse (2,5 procent) en bij de bestelwagens wint de Mercedes Mercedes B-Klasse.
Dacia Duster onderaan
De slechtst presterende in de mini-klasse was de Hyundai i10 (6,5 procent), in de categorie stadsauto's de Seat Ibiza (5,4 procent), in de compacte klasse de Dacia Logan (10,4 procent) en bij de middenklassers de Ford Mondeo (6,8 procent). Bij de SUV’s staat de Dacia Duster onderaan met 11,4 procent en bij de bestelwagens de Ford Galaxy met een defectpercentage van 7,5 procent. Bij de leeftijdscategorieën staat de Dacia Duster eveneens onderaan. Auto's van 10 tot 11 jaar oud hebben een gemiddeld defectpercentage van 36,8 procent. De complete uitslag van het onderzoek vind je hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
auto-expert
Een reservebril in je auto: is dat verplicht?
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste fietsen om naar werk en weer naar huis te fietsen
Steeds vaker nemen we voor de rit naar en van het werk de (e-)fiets, blijkt uit de statistieken. De overheid stimuleert dat ook en werkgevers doen mee. Belangrijk is bij dit soort fietsen dat ze intensief gebruik goed kunnen hebben en niet te vaak naar de dealer hoeven voor onderhoud. Ze zijn vaak sportief, voor de snelle tocht met veel bochten, en de behoefte om vlot aan te komen. Langere afstanden kan ook, maar dan wordt de sportieve zit - voorovergebogen - voor veel gebruikers wat lastiger. -
Fietstest 2023
Paulien test fietsen: ‘Gewoon is voor mij goed genoeg’
Samen met haar vrienden peddelt Paulien Louwersheimer (34) driftig rond in de groene omgeving van Vianen. Ze is voor de lol op de testdag, maar ook omdat ze overweegt een fiets aan te schaffen voor woon-werkverkeer. -
Waarom jouw volgende tweedehandsauto beter niet in dit lijstje kan staan
Veel particulieren kopen een tweedehandsauto die tussen de vijf en twintig jaar oud is. De Britse vergelijkingssite WhatCar verzamelde de storingsgegevens van bijna 13.000 autobezitters. Gevraagd werd naar de aard van de storing, hoe lang de auto in de garage stond en wat het kostte om de storing op te lossen. Dit zijn de 25 minst betrouwbare modellen.
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
-
-
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
Dit zijn volgens Brits onderzoek de minst betrouwbare auto’s
De Britse consumentenorganisatie What Car ondervroeg bijna 13.000 Britten over de betrouwbaarheid van hun auto's. De uitkomsten leveren een top 25 op van modellen die je als aspirant-koper van een tweedehands auto maar beter kunt laten staan.